Soezen

Een recept van Jan Buytaert

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Ingrediënten

soes soezen Even geduld...
50 g boter
75 g bloem
50 ml melk
50 ml water
1 kl suiker
1 kl zout
2 eieren

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180°. Giet melk en water bij elkaar, voeg de boter toe en zet de pot op een laag vuur. Terwijl de boter smelt, mag je zout en suiker toevoegen.

Als de boter gesmolten is en het mengsel het kookpunt nadert, neem je de pot van het vuur om er de bloem aan toe te voegen.

Klop de bloem goed onder het mengsel en blijf roeren. Wanneer je een goed gemengd geheel hebt, mag je de pot nog enkele seconden terug op het vuur zetten zodat het mengsel een tikkeltje droger wordt. Ondertussen blijf je roeren.

Neem de pot van het vuur, breek het eerste ei en roer het onder het deeg. Idem voor het tweede ei. Het deeg mag niet te lopend zijn. Zijn het grote eieren, voeg dan nog wat bloem toe.

Bedek nu de bakplaat met een bakmat of bakpapier en vul daarna een spuitzak met een lepel.

Duw met de spuitzak kleine gelijke hoopjes uit op het bakpapier en zet de bakplaat daarna voor 20 minuten in de oven.

Eens klaar kun je de soesjes stapelen en bestrooien met poedersuiker of overgieten met gesmolten chocolade.

Tip:

Dit is een neutraal soezendeeg, niet te zoet en niet te zout. Wil je dit deeg gebruiken als basis voor eclairs of andere zoetigheden, laat dan het zout vallen en voeg nog een lepeltje suiker toe.

Voor je de soezen in de oven plaatst, kun je er wat kaas over strooien. Of je kunt de gebakken soezen ook vullen met zalmmousse of een kaassaus. Ideale aperitiefhapjes.

Inspiratie & blog