Rosbief met pekes, erwtjes en rode wijnsaus

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op het Bot: Het Rund

Volg in 'De Rijzende Ster' getalenteerde chefs in hun weg naar de culinaire top

Volg in 'De Rijzende Ster' getalenteerde chefs in hun weg naar de culinaire top

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 kg rosbief
500 gr diepgevroren doperwtjes
1 bussel wortelen
1 sjalot
10 cl water
1 ajuin
3 laurierblaadjes
6 takjes verse tijm
250 cl rode wijn
100 g bruine fond (gelatinevorm)
boter - peper -zout

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Kook de erwtjes beetgaar in een grote pot licht gezouten water. Was en schil ondertussen de wortelen. Houd één wortel opzij voor straks bij het vlees en snijd de rest in fijne ringetjes. Giet de erwtjes af en spoel onder koud stromend water zodat het gaarproces stopt.

Kruid de rosbief langs beide kanten met peper en zout. Verwarm de pan en smelt er een klein klontje boter in. Schroei het vlees langs beide kanten dicht, begin met de vetkant en draai het vlees daarna om. Draai het vlees terug om zodat de vetkant naar beneden ligt en plaats de pan in de oven. Zet de oven op 180°C en laat het vlees hierin 20 à 25 minuten verder garen.

Pel de sjalot en snipper fijn. Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof hierin de sjalot en wortelen aan. Breng op smaak met peper, zout en een blaadje laurier en roer goed door elkaar. Blus met een scheutje water. Zet een deksel op de kookpot en stoof de wortelen op een zacht vuur verder gaar.

Pel voor de vleessaus de ajuin en snijd de overgebleven wortel en ajuin in stukken. Doe de groenten in de pan bij de rosbief en zet het vlees terug in de oven. Doe er de laatste 5 minuten ook nog de laurier en verse tijm bij.

Doe de erwtjes bij de wortelen en roer even door. Zet het deksel op de kookpot en warm de erwtjes terug op. Haal het vlees uit de oven en leg op een schaal. Draai de oven uit en laat het vlees rusten in de oven.

Neem voor de saus de pan met de braadsappen. Kleur de groenten en kruiden die nog in de pan zitten aan op een middelhoog vuur. Blus met de rode wijn en laat uitkoken zodat de wijn verdampt. Voeg de bruine fond toe en laat uitsmelten. Passeer de saus door een zeef.

Serveren:

Versnijd het vlees in dunne plakjes en serveer samen met de groentjes. Lekker met krokant gebakken kroketjes.Inspiratie & blog