Reebilgebraad met wintergroentjes

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in De Dagschotel

Ontdek de sterrenrestaurants van onze njam!-chefs in het gloednieuwe seizoen van 'De Sterrenkaart'.

Ontdek de sterrenrestaurants van onze njam!-chefs in het gloednieuwe seizoen van 'De Sterrenkaart'.

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 reebilgebraad (+- 2 kg)
4 stronkjes witloof
4 schorseneren
1 citroen, het sap
200 gr spruitjes
1 ui, in grove stukken
1 wortel, in grove stukken
1 stengel selder, in grove stukken
1 kg reebeenderen
250 ml room
verse peterselie, fijngehakt
boter
peper - zout

Bereiden:

Stoof de stronkjes witloof aan in een klontje boter. Voeg indien nodig een scheutje water toe. Bedek het witloof met een laagje boterpapier en een deksel.

Spoel de schorseneren onder koud, stromend water om het meeste zand te verwijderen. Snijd de uiteindes er af en schil ze met een dunschiller. Snijd ze in stukken en leg ze onmiddellijk in een kom met koud water en het sap van een halve citroen. Kook ze vervolgens gaar in gezouten water met een scheutje citroensap er bij.

Maak de spruitjes schoon en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en zet even aan de kant.

Kruid het reebilgebraad met peper en zout en leg het stuk in een ruime braadslee met een flinke klont boter. Kleur het vlees op het vuur, schik de ui, de wortel, de selder en de beenderen er rond en zet het vervolgens gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Voeg nu de tomatenpuree toe en zet het gebraad terug 5 minuten in de oven.

Haal het reegebraad uit de oven en laat het rusten in zilverpapier. Giet het vet uit de braadslee en zet deze opnieuw op het vuur (inclusief de beenderen en de groenten). Voeg de room toe en laat rustig inkoken. Zeef de saus alvorens te serveren.

Smelt een klontje boter in pan en stoof hierin de spruitjes aan. Neem een andere pan en bak hierin de schorseneren in een klontje boter totdat ze lichtjes gekleurd zijn. Kruid met peper en zout.

Serveren:

Meng onder de saus wat fijngehakte, verse peterselie.

Snijd het vlees in plakjes. Schik samen met de groentjes mooi op een bord. Giet er enkele lepeltjes van de roomsaus rond. Serveer met kroketjes, aardappeltjes of puree.

Inspiratie & blog