Jasmijnrijstpap met geconfijte abrikozen

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Desserts
Foto: Frank Croes ©

Proef de zomer

Proef de zomer

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
250 g jasmijnrijst
50 cl water
200 g kokosmelk
200 g room
100 g suiker
2 fijngesneden stengels citroengras
3 fijngesneden pandan bladeren
1 uitgeschraapt vanillestokje
1 bosje fijngesneden munt
naar smaak citroenzeste - zout
6 verse abrikozen, ontpit en ontveld
125 ml water
2 el dessertwijn
125 g suiker
1 fijngehakte stengel citroengras
1 fijngesneden bosje munt
1 gebroken kaneelstokje
1 uitgeschraapt vanillestokje
enkele blaadjes verveine
1 handvol amarant
300 ml olie
naar smaak bloemsuiker
4 takjes verse munt
naar smaak sinaasappelzeste

Bereiden:

Maak de rijstpap:

Maak een kruidige bouillon met het water en het kruidenboeket. Rasp de citroenschil boven de bouillon. Let op dat je hierbij enkel de zeste raspt en niet het  bitter witte vliesje. Voeg de kokosmelk toe en breng op smaak met een snuifje zout. Giet de bouillon door een zeef om de kruiden te verwijderen. Kook de rijst beetgaar in de bouillon. Klop de room en de suiker lobbig op en meng onder de rijst.

Maak de gekonfijte abrikozen:

Maak opnieuw een bouillon. Laat alle ingrediënten even infuseren en zeef de vloeistof. Kook dit in tot een lichte siroop en konfijt de abrikozen erin.  

Maak de gepofte amarant:

Verwarm de olie tot 180°C. Pof de amarant hierin, doe hem door een met keukenpapier belegde zeef en breng op smaak met poedersuiker.

Serveren:

Dresseer met behulp van een langwerpig vormpje de rijst op het bord. Rangschik de abrikozenstukjes op de rijst. Verdeel de amarant hierover en garneer met een takje munt. Werk af met zeste van sinaasappel.

Uit het boek "Roger van Damme Desserts"

Het eerste dessertboek van Roger van Damme! Met 31 originele desserts en meer dan 150 praktische tips! In dit boek leer je desserten maken zoals Roger van Damme ze op njam! presenteert. Zelfs een leek kan eraan beginnen. Elk van de desserts bestaat uit een basisbereiding, die stap voor stap wordt uitgelegd, en een aantal extra bereidingen en garnituren.

Met de eenvoudige basisbereidingen tover je 31 heerlijke desserts op tafel. De extra's zijn de kers op de taart. Het gaat om mousses, crèmes, sorbets, sauzen en decoraties waarmee je desserts creëert zoals een toppatissier. Er zijn zeer gemakkelijke extra's bij, maar ook iets meer bewerkelijke. Je kunt ze naar eigen wens en kookkennis toevoegen of weglaten.

Op die manier kan zowel de absolute beginner als de meer gevorderde liefhebber originele en smaakvolle desserts maken met een persoonlijke toets. Dit boek is meer dan een louter receptenboek. Het bevat ook uitgebreide informatie en praktische tips over de gebruikte ingrediënten. Dit is een onmisbaar boek voor wie een passie voor desserts heeft.

  • Titel: Roger van Damme Desserts
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 987-90-5916-534-2
  • Pagina's: 240
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declerq
Lees meer over Roger van Damme Desserts

Inspiratie & blog