Gratin van mosselen met groentjes en curry

Een recept van Bert Meewis, zoals gezien in De Garde van Gert

Volg in 'De Rijzende Ster' getalenteerde chefs in hun weg naar de culinaire top

Volg in 'De Rijzende Ster' getalenteerde chefs in hun weg naar de culinaire top

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 sjalot
0,33 selder
2 kg mosselen
200 ml witte wijn
0,25 knolselder
0,33 groene courgette
0,33 gele courgette
1 wortel
0,25 prei
300 ml mosselvocht
2 el zure room
100 ml room
1 mespuntje currypoeder
4 eigelen
100 ml geklaarde boter
0,5 citroen, het sap
100 ml half opgeslagen room
kervel
boter
peper - zout

Bereiden:

Hak de sjalot en de selder fijn. Was de mosselen goed onder koud, stromend water. Smelt een klontje boter in een grote pot, voeg de sjalot en de selder toe en laat even stoven. Doe vervolgens ook de mosselen er bij. Kruid met peper van de molen en blus met de witte wijn. Laat garen en haal de mosselen vervolgens uit hun schelp.

Snijd de knolselder, de courgettes en de wortel in dobbelsteentjes. Hak de prei fijn. Blancheer de groentjes vervolgens in gezouten water (eerst de wortel met de knolselder een minuutje en voeg vervolgens de courgettes met de prei voor nog een minuutje). Spoel de groentjes nu af onder koud, stromend water. Laat uitlekken.

Giet 200 ml van het mosselvocht in een steelpannetje. Voeg er de zure room, de room en het mespuntje curry aan toe. Breng aan de kook en laat reduceren.

Maak nu de mousseline. Meng de eidooiers met een klein scheutje water in een steelpannetje. Klop los en verwarm zachtjes op het vuur. Blijf voortdurend kloppen tot de mousseline mooi ingedikt is. Haal van het vuur en voeg geleidelijk aan de geklaarde boter toe. Verfris met het sap van een halve citroen.

Smelt een klontje boter in een steelpannetje en warm hier de groentjes in op. Kruid met peper en zout. Meng de reductie van mosseljus met 5 eetlepels mousseline en 100 ml half opgeslagen room.

Serveren:

Neem een dresseerring en plaats deze op het bord. Vul de ring voor 2/3 met de groentjes. Schik de mosselen er mooi rond. Overgiet met de saus. Laat enkele minuutjes gratineren onder de grill en werk vervolgens af met verse kervel. 

Inspiratie & blog