Gevogeltekroketjes

Een recept van Jan Buytaert

Ontdek de authentieke smaken van Emilia-Romagna

Ontdek de authentieke smaken van Emilia-Romagna

Ingrediënten

kroket kroketten Even geduld...
2 l lichte kippenbouillon
1 soepkip of braadkip
1 ui
2 blaadjes laurier
1 selder
3 wortels
80 gr boter (bechamel)
170 gr tarwebloem (bechamel)
2 hardgekookte eieren
1 handje fijngehakte peterselie
4 gelatineblaadjes, geweekt
0,5 citroen, het sap
1 ei
panko of paneermeel
peper - zout - nootmuskaat

Bereiden:

Zet de kip op in bouillon en zorg ervoor dat ze helemaal onder staat. Voeg een ui, een selder, wat laurier en enkele wortels toe en breng zachtjes aan de kook. Eens de bouillon kookt, zet je het vuur minder en laat je de kip langzaam gaar koken. Een soepkip heeft een uur of drie nodig, een braadkip een uur. Laat de kip, eens ze gaar is, afkoelen in de bouillon.

Maak nu een bechamelsaus maar vervang de melk door 1/2 liter kippenbouillon. Week daarna de gelatine in koud water, kook twee eieren, laat ze afkoelen en snijd ze fijn.

Ontvel, ontbeen en versnijd de kip nu grof. Je moet minstens 300 gram kippenvlees overhouden. Meer mag altijd.

Roer de kip, de geweekte gelatine en de fijngesneden gekookte eieren door de warme bechamelsaus. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe en werk af met het sap van een halve citroen en een handvol grof gehakte peterselie. Laat het mengsel een halve dag afkoelen en een nacht staan.

Vul 's anderendaags een potje met een losgeslagen ei en eentje met wat panko of paneermeel. Neem twee lepels en maak quenelles van het mengsel. Wentel elke quenelle nu in ei en daarna in panko. Het is belangrijk dat de hele quenelle zowel een ei- als een pankolaagje krijgt. Frituur de gevogeltekroketten op 160 graden.

Tips:

- Door je quenelles in een compleet ei te wentelen, krijgt je kroket een mooi kleurtje. Wanneer je enkel met eiwit paneert, ziet ze er een stuk bleker uit.
- Wie het niet zo voor gevogelte heeft, kan de kip vervangen door gekookte mosselen.

Inspiratie & blog