Gepekelde citroenen

Gepekelde citroenen
Een recept van njam! chef Philippe Van den Bulck
Hoeveelheid Ingrediënt
10 citroenen
100 gr grof zeezout
6,5 dl olijfolie
Recept afdrukken

Bereiden:

Boen 6 van de 10 citroenen grondig schoon onder koud, stromend water. Snijd ze met een scherp mes in de lengte, zonder ze door te snijden. Druk elke citroen wat open met de vingers en duw een beetje zeezout tussen de helften. Strooi een flink handvol zeezout op de bodem van de bokaal. Stop de citroenen dicht op elkaar in de pot en druk ze goed aan. 

Bestrooi de citroenen met zeezout. Halveer de overgebleven 4 citroenen en pers ze uit. Giet het citroensap over de citroenen in de bokaal en giet de olijfolie erover. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht aan de citroenen kan en dat ze dus niet kunnen beginnen schimmelen.

Sluit de bokal goed af en zet het 3 dagen op een donkere, koele plek. Open dan de bokaal en druk de citroenen nog eens verder aan. Zorg ervoor dat alle citroenen onder het citroensap staan. Sluit de pot weer af en laat de citroenen nog eens 3 tot 4 weken staan alvorens te gebruiken. De gepekelde citroenen zijn ongeveer een jaar houdbaar. 

Opgelegde citroenen vinden we in tal van gerechten uit de Maghreb-keuken terug. Niet alleen de combinatie van de twee basissmaken zuur en zeezout is zeer aangenaam en verrassend, ook het aroma van de citroen komt des te sterker naar voren. Het maakt de gerechten extra interessant zonder ze complex te maken. Je bereidt best een flinke hoeveelheid ineens, het duurt namelijk 3 à 4 weken vooraleer de smaak van de citroenen op z'n best is.

Beoordeling