Gedraaide korte tagliatelle met zeevruchten

Uit het boek Pasta Grannies
Foto: Lizzie Mayson ©

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
400 gr 00-bloem
55 gr ei
1 snuif zout
150 ml warm water
4 el olijfolie
1 snuifje cayennepeper
1 teentje look
500 gr gemengde zeevruchten
100 ml droge witte wijn
1 el bladpeterselie, fijngehakt
zout

Bereiden:

Maak het pastadeeg:

Stort de bloem in een bergje op je plank en maak met je vingers een kuiltje in het midden om de eieren in te schenken. Breek de eieren in het kuiltje. Gebruik een vork of je vingers om ze als een omelet te klutsen; er mogen geen witte en gele klontjes blijven zitten maar het moet goed gemixt zijn. Strooi er een beetje bloem per keer bij en zorg dat het een glad mengsel blijft zonder bloembergjes. Uiteindelijk blijft er een vrij rommelig geheel over dat je moet samenbrengen; maak er een deegbal van. Raak het deeg lichtjes aan als het ei nog nat is, zodat er niet te veel van aan je handen blijft plakken. 

Begin het deeg te kneden als je een deegbal hebt en er geen bloem meer op de plank ligt. Het is meer een zachte massage, waarbij je je lichaamsgewicht inzet om op de pasta te leunen en de muis van je hand gebruikt om het deeg vooruit te duwen op de plank. Druk het steeds plat, duw het vooruit en haal het weer terug, en dat zo’n 10 minuten lang. Uiteindelijk heb je een gladde en veerkrachtige deegbal.

Leg het deeg na het kneden in een aansluitende kom en dek de kom af met een goed sluitend deksel of een vochtige theedoek die zonder een geparfumeerd wasmiddel is gewassen; lucht is de vijand van pasta, en je wilt niet dat het deeg uitdroogt. Laat het deeg minstens 30 minuten rusten, 45-60 minuten is nog beter, want dan ontspant het en is het makkelijker uit te rollen. Als je het deeg 1 nacht in de koelkast legt, kan het licht verkleuren, maar het smaakt nog hetzelfde. Breng het voor het uitrollen wel weer op kamertemperatuur. en laat het ruim 30 minuten afgedekt rusten.

Maak de pasta:

Rol het deeg uit tot een dikte van 2 mm en snijd het met een mes of pastawieltje tot 1 cm brede linten. Pak een lint op en draai een uiteinde tussen je handpalmen; breek dit gedraaide stukje met je vingers af en ga verder met het volgende, tot je aan het eind van het lint bent. Herhaal met de rest van de linten. Kijk naar het filmpje – dat helpt echt! Leg de strozzapreti uit elkaar neer, zodat ze niet vastplakken.

Verhit voor de saus de olijfolie in een grote hapjespan op halfhoog vuur en bak de ui met de cayennepeper circa 7 minuten tot de ui glazig is. Voeg tegen het eind de knoflook toe; die mag niet bruin worden. Voeg uit jouw selectie zeevruchten de soorten toe met een langere bereidingstijd (bijv. inktvis). Schenk de wijn erbij en wacht tot de alcohol is verdampt; voeg eventueel een beetje water toe, zodat de bodem van de pan niet droog wordt. Doe de kerstomaatjes en een kleine snuf zout erbij, en roer. Laat dit een paar minuten pruttelen tot je vindt dat de inktvis of wat jij toegevoegd hebt bijna gaar is. Voeg nu alle zeevruchten met een korte bereidingstijd toe, zoals garnalen en vongole, en laat alles nog 2 minuten pruttelen. Neem de pan van het vuur en roer de peterselie erdoor.

Breng een grote pan gezouten water aan de kook, voeg de strozzapreti toe en kook ze circa 4 minuten tot ze bijna gaar zijn. Houd een paar soeplepels van het kookvocht opzij voor je de pasta afgiet en laat de pasta dan in de pan met zeevruchten glijden.

Draai het vuur hoger en schep alles goed om. Voeg als het er droog uitziet wat van het opzij gehouden pastawater toe.

Inspiratie & blog