Gebakken langoustines met orecchiette en venkel

Gebakken langoustines met orecchiette en venkel
Een recept van njam! chef Peter Goossens
Hoeveelheid Ingrediënt
Gebakken langoustines
1 el olijfolie
12 langoustines
peper
fleur de sel
Orechhiette
350 g orecchiette
Jonge venkel
4 minivenkels
2 el olijfolie arbequina
1 kl venkelzaad
Mengeling orecchiette
3 el gekonfijte tomaten, fijngesneden
5 blaadjes basilicum, fijngesneden
1 kl sesamzaadjes
enkele druppels sesamolie
een scheut olijfolie
1 el kleine zwarte olijfjes (uit Nice)
2 el sojasaus
peper
1 el limoensap
1 el geroosterde pijnboompitten
Recept afdrukken

Bereiden:

Maak de gebakken langoustines:

Gebruik langoustines van 5 à 7 stuks in een kilogram. Pel de langoustines, verwijder voorzichtig het darmkanaal met behulp van een klein mesje of pincetje. Verwarm een antikleefpan met een beetje olijfolie en bak de langoustines aan beide zijden 30 seconden. Neem de pan van het vuur en laat 2 minuten rusten. De langoustines moeten nog glazig zijn. Kruid met peper en fleur de sel.

Kook de orecchiette:

Kook de pasta in ruim gezouten water tot hij beetgaar is. Giet af en laat afkoelen, dep eventjes droog en vermeng met een klein scheutje olijfolie.

Maak de jonge venkel:

Snijd de venkelknolletjes doormidden en haal door de olijfolie om een mooi grillpatroon te krijgen. Gril de venkel met wat venkelzaadjes in een grillpan tot hij beetgaar is. Kruid met peper en zout.

Maak de mengeling orecchiette:

Meng de koude pasta met de tomaatjes, basilicum, sesamzaad, sesamolie, olijfolie, de gesneden olijfjes en de pijnboompitjes. Breng op smaak met sojasaus, peper en limoensap.

Serveren:

Maak de pastamengeling lichtjes warm en schik op het bord. Leg de gebakken langoustines en de gegrilde venkel erbij. Werk het gerecht af met enkele druppels olijfolie, vermengd met de sappen uit de pan van de langoustines. Werk als laatste af met de gegrilde venkel.