Gebakken langoustines met orecchiette en venkel

Een recept van Peter Goossens

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 el olijfolie
peper
fleur de sel
350 g orecchiette
4 minivenkels
2 el olijfolie arbequina
1 kl venkelzaad
5 blaadjes basilicum, fijngesneden
1 kl sesamzaadjes
enkele druppels sesamolie
een scheut olijfolie
1 el kleine zwarte olijfjes (uit Nice)
2 el sojasaus
peper
1 el limoensap
1 el geroosterde pijnboompitten

Bereiden:

Maak de gebakken langoustines:

Gebruik langoustines van 5 à 7 stuks in een kilogram. Pel de langoustines, verwijder voorzichtig het darmkanaal met behulp van een klein mesje of pincetje. Verwarm een antikleefpan met een beetje olijfolie en bak de langoustines aan beide zijden 30 seconden. Neem de pan van het vuur en laat 2 minuten rusten. De langoustines moeten nog glazig zijn. Kruid met peper en fleur de sel.

Kook de orecchiette:

Kook de pasta in ruim gezouten water tot hij beetgaar is. Giet af en laat afkoelen, dep eventjes droog en vermeng met een klein scheutje olijfolie.

Maak de jonge venkel:

Snijd de venkelknolletjes doormidden en haal door de olijfolie om een mooi grillpatroon te krijgen. Gril de venkel met wat venkelzaadjes in een grillpan tot hij beetgaar is. Kruid met peper en zout.

Maak de mengeling orecchiette:

Meng de koude pasta met de tomaatjes, basilicum, sesamzaad, sesamolie, olijfolie, de gesneden olijfjes en de pijnboompitjes. Breng op smaak met sojasaus, peper en limoensap.

Serveren:

Maak de pastamengeling lichtjes warm en schik op het bord. Leg de gebakken langoustines en de gegrilde venkel erbij. Werk het gerecht af met enkele druppels olijfolie, vermengd met de sappen uit de pan van de langoustines. Werk als laatste af met de gegrilde venkel.

Uit het boek "Passie voor Product: België"

Elke ochtend worden er bij Peter Goossens in zijn Hof van Cleve superverse grondstoffen van ongelooflijke kwaliteit geleverd. Meestal zijn het producten van lokale boeren, kwekers en vissers. Met hen volgt hij de seizoenen en creëert hij de lekkere en verfijnde gerechten waarmee zijn restaurant tot de wereldtop behoort.

In dit boek brengt hij een ode aan zijn favoriete en meesterlijke producten uit ons land en aan de mensen die elke dag voor deze culinaire rijkdom zorgen. Een aantal van deze producten is zelfs zo uniek dat je ze nergens anders ter wereld vindt. Bij elk product creëerde hij twee recepten die elke thuiskok kan maken.

Die recepten lijken ingewikkeld, maar dat is slechts schijn. Ze hebben een duidelijke receptuur, die in aparte bereidingen is onderverdeeld. Elk onderdeel wordt grondig uitgelegd en is meermalen getest, zodat het foutloos bereid kan worden. Door het recept op die manier onder te verdelen kun je het ook naar je hand zetten. Of je combineert enkele onderdelen tot je eigen unieke gerecht of je maakt het volledig zoals Peter Goossens het hier voorstelt. Zo kook je op driesterrenniveau, maar zonder dat het je bloed, zweet en tranen kost. Je zult verrast zijn door het resultaat.

Naast de meer dan 30 recepten vind je ook een illustratieve foto van een signatuurgerecht van Hof van Cleve. Alleen de onderdelen van dit gerecht zijn vermeld, maar geen receptuur. Dit driesterrengerecht dient als inspiratie voor de meer gevorderde thuiskok om ermee aan de slag te gaan!

  • Titel: Passie voor Product: België
  • Uitvoering: Hard cover
  • Afmetingen: 197 x 229
  • ISBN: 978-90-5916-838-1
  • Pagina's: 228
  • Fotografie: Bart Van Leuven & Piet de Kersgieter
  • Redacteur: Marc Declercq
Lees meer over Passie voor Product: België

Inspiratie & blog