Gamba met kaviaar

Uit het boek Oak
Foto: Kris Vlegels ©

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Creëer onvergetelijke, gezellige momenten rond de tafel met het nieuwe njam!-boek

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 gr gambakoppen
300 gr jalapeñopepers
600 gr rijstolie
150 gr ingekookte vin jaune
20 gr culinaire room
100 gr bouillon
zout
4 rauwe gambero rosso
80 gr kaviaar

Bereiden:

Maak de gambero rosso boter:

Doe de gambakoppen in de Thermomix en hak ze kort op maximale snelheid. Voeg de gesmolten boter toe en meng op 100 °C op snelheid 4. Heb je geen Thermomix, smelt dan de boter in een kleine pan. Voeg de gambakoppen toe. Laat de boter sudderen totdat alle smaken van de gamba zijn opgenomen. De kleur van de boter zal oranje worden. Druk het mengsel door een zeef en bewaar in de koelkast.

Maak de jalapeño-olie: 

Snijd de jalapeñopepers in de lengte in tweeën en verwijder alle zaadjes. Doe de jalapeñopepers in de Thermomix en hak 5 seconden op maximale snelheid. Voeg de rijstolie toe en meng 4 minuten op 70 °C op snelheid 5. Heb je geen Thermomix, verhit dan de olie in een pannetje tot 70 °C. Hak de jalapeñopepers fijn in de blender en voeg toe aan de olie. Laat zeer kort frituren en haal het pannetje van het vuur. Druk het oliemengsel door een zeef. Na afkoelen kun je de jalapeño-olie 1 maand bewaren.

Maak de beurre blanc: 

Mix alle ingrediënten en breng op smaak met zout. Warm de beurre blanc vervolgens rustig op om in je recept te verwerken. Wat betreft de bouillon: gebruik visbouillon als je de beurre blanc voor een visgerecht nodig hebt, groentebouillon als je een recept met groenten maakt, enzovoort.

Serveren:

Pel de gamba's. Verwijder het darmkanaal en sla de gamba's met een stevig mes plat. Zet apart.

Leg de gambero rosso in een vorm op een serveerschaal. Zorg dat de gamba plat ligt. Haal dan de vorm weg en druppel er een beetje jalapeño-olie over. Verdeel de kaviaar daarover. Zorg dat de gambero rosso helemaal bedekt is, hierin schuilt het geheim van dit gerecht.. Schep er tot slot een lepel beurre blanc en gambero-rossoboter over.

Inspiratie & blog