Filet van griet met gekarameliseerd witloof en mosterdsaus

Een recept van Bert Meewis, zoals gezien in De Garde van Gert

Zin in een Italiaanse picknick?

Zin in een Italiaanse picknick?

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
3 dl witte wijn
1 tl peperkorrels
1 sjalot
1 scheutje azijn
1 laurierblaadje
2 el Becel Original Vloeibaar
2 el zure room
2 el graanmosterd
2 grietfilets (+- 100 gram/stuk)
5 stronkjes witloof
1 el suiker
1 takje verse dille
boter - olijfolie - bloem
peper - zout - nootmuskaat

Bereiden:

Snijd de sjalot fijn. Laat tot 1/3 inkoken met de witte wijn, de azijn en enkele peperkorrels. Haal door de zeef wanneer de saus voldoende ingekookt is en plaats de reductie terug op het vuur en breng opnieuw aan de kook. Voeg 2 eetlepels boter en 2 eetlepels zure room toe. Laat nog even opkoken, haal vervolgens van het vuur en werk de saus af met twee eetlepels graanmosterd.

Fileer en ontvel de griet (of vraag je visboer om dit voor jou te doen). Kruid de twee filets met peper en zout en haal ze door de bloem. Klop de overtollige bloem er af en bak de griet kort aan in een scheutje olijfolie. Zet de vis vervolgens 4 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Snijd het grondwitloof in reepjes. Smelt een flinke klont boter in een pan en doe het witloof hierbij. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en suiker. Laat mooi garen en karamelliseren.

Serveren:

Plaats een dresseerring op een bord en vul deze voor de helft met het witloof. Haal de vis uit de oven en plaats bovenop het witloof. Werk af met de mosterdsaus en een takje verse dille. 

Inspiratie & blog