Erwtensoep met broodcroutons

Een recept van Peter Goossens, zoals gezien in Meesterlijke Klassiekers
Foto: Karl Bruninx ©

Proef de zomer

Proef de zomer

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
700 g verse of diepvrieserwten
2 uien
0,5 stengel preiwit
1 stengel bleekselder
100 g boter
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
1 teentje look
5 blaadjes munt
2 l blanke kippenfond
100 ml room
4 sneden wit brood
80 g boter
100 g gerookt spek
peper van de molen en zout

Bereiden:

Maak de soep:

Maak de verse erwten schoon of ontdooi de diepvrieserwten. Snijd de uien, prei en selder grof. Smelt de boter en bak ze in de pan en voeg de aromaten (tijm, laurier, knoflook) en de munt toe. Laat alles sueren of glazig worden in de vetstof.

Voeg de erwten toe en bak ze eventjes mee. Breng op smaak met peper en zout. Bevochtig het geheel met de kippenfond. Laat alles 20 minuten gaarkoken op een matig vuur.

Mix of blend de soep fijn. Passeer de soep door een fijne zeef. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat room toe.

Maak de croutons:

Snijd de korsten van het brood. Snijd de boterhammen in gelijke blokjes.

Bak deze krokant in boter. Breng op smaak met peper en zout. Dep droog met papier.

Serveren:

Snijd het spek in gelijke blokjes. Kook de blokjes eventjes in ongezouten water. Giet het water af. Bak de spekblokjes in een droge pan met antiaanbaklaag lekker krokant.

Kruid met peper. Laat het spek even rusten op keukenpapier en voeg hem daarna samen met de croutons toe aan de soep.

Uit het boek "Meesterlijke klassiekers"

Deze meesterlijke klassiekers gaan terug naar de essentie van onze Belgische keuken. Niets zo begeerd als onze eigenste steak met frieten, malse stoverij, smeuïge witloofrolletjes met kaas en hesp of noordzeetong in botersaus. Stuk voor stuk meesterlijke klassiekers die deel uitmaken van ons culinair erfgoed.

Dit boek is een bundeling van heerlijke gerechten en basistechnieken uit de goede oude Belgische keuken. Omdat 'eenvoud' zo lekker kan zijn. Zeker als je met de talloze schatten werkt die onze lucht, aarde en water rijk is. Bij elk gerecht legt Peter Goossens je stap voor stap uit hoe je jouw favoriete klassieker met echte Belgische smaken op tafel zet. Zonder franjes, simpelweg authentiek en smaakvol.

Werk je graag met degelijke ingrediënten en sta je met de glimlach in de keuken, dan zal dit boek je zeker plezieren. Laat je stap voor stap leiden en laat gaandeweg een stukje van jezelf in elk gerecht sluipen. Creëer je eigen culinaire erfgoed, koester het en deel dit met al wie je lief hebt.

  • Titel: Meesterlijke klassiekers
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 978-90-5916-639-4
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Karl Bruninx
Lees meer over Meesterlijke klassiekers

Inspiratie & blog