10 tips & tricks om van jouw soep een succes te maken

In het programma ‘Soep!’ op njam! maken de njam!-chefs de lekkerste en verrassende soepgerechten klaar. Roger van Damme, Johan Segers, Jan Buytaert, Dominique Persoone en Dagny Ros Asmundsdottir presenteren je niet minder dan 40 smakelijke soepen. Van maaltijdsoepen voor de koudste dagen tot frisse gazpacho voor in de zomer: alles komt aan bod! Want soep is het hele jaar door een gezond en gemakkelijk gerecht. Wij geven je alvast enkele tips voor een geslaagde soep.

Fluwelen groentesoep

Vermijd zure (of zoete) soep

Een goede soep combineert verschillende smaken en is niet extreem zoet of zuur. Proef dus tijdens het koken constant van je soep en kruid bij waar nodig. Melkproducten zoals kruidenkaas of room maken de soep ook zuurder, dus gebruik deze met mate. Soep die te traag wordt afgekoeld, wordt ook sneller zuur. Je koelt de soep als je ze wilt bewaren dus best zo snel mogelijk af!

Gebruik rijpe producten en restjes

Het voordeel van soep is dat het uitzicht van je producten geen belang meer heeft. Overrijpe tomaten of courgettes die er wat minder vers uitzien kan je dus nog perfect gebruiken! Het is vaak zelfs zo dat bijna overrijpe producten nog meer smaak afgeven. Ook restjes die je anders zou weggooien, zijn vaak prima te gebruiken in een soep.

Bouillon: ja of neen?

Groenten en fruit alleen zijn vaak niet krachtig genoeg om een soep voldoende smaak te geven. Je hebt dus een basis nodig en dat is de bouillon. Deze kan je zelf maken maar dat vraagt wat tijd. Er is heus niets mis met het gebruik van bouillonblokjes! Bij groenten gebruik je groenten- of kippenbouillon, bij soepen met vlees kan je vleesbouillon gebruiken. Maar hier kan je natuurlijk naar hartenlust mee experimenteren.

Geschifte soep? No go!

Soep kan schiften als je er kaas, eieren, room of andere zaken aan toevoegt. Dit verandert niets aan de smaak maar wel aan het uitzicht! Je kan dit voorkomen door de producten en de soep eerst even op kamertemperatuur te laten komen voor je ze toevoegt. Hoe gelijker de temperatuur, hoe minder ze zullen schiften. Voeg ze ook beetje per beetje toe zodat je sneller kan ingrijpen indien nodig.

Niet te dun, maar ook niet te dik

Het geheim van een goede soep zit hem naast de smaak ook in de textuur. Niet te waterachtig, maar zeker ook niet te dik. Je wilt immers geen saus eten! Als je soep te dun uitvalt, kan je ze dikker maken met aardappelzetmeel of maïzena of je kan er een gekookt aardappeltje tussen mixen. Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij.

Gebruik ‘Out of the Box’ kruiden

Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met ‘Out of the Box’ kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.

Gebruik je creativiteit bij het serveren

Soep kan je heel creatief serveren. In kleine glaasjes, in wijnglazen, in koffietasjes, … Of hergebruik je ingrediënten en serveer je soep in een uitgeholde pompoen of tomaat.

Bewaren

Niet alle soepen kan je even lang bewaren. Als er eiwitten inzitten, zal je soep bijvoorbeeld minder lang bewaren. In de koelkast kan je de meeste soepen 4 tot 6 dagen bewaren. Invriezen doe je best in kleine porties zodat je nadien gemakkelijk de gewenste portie kan gebruiken. Invriezen moet op een minimumtemperatuur van -18°.

Groenten en fruit

Het gebruik van groenten in soep ligt voor de hand, maar ook verschillende fruitsoorten zijn lekker en verrassend in je soep. Combineer bijvoorbeeld pompoensoep met appel, tomatensoep met aardbei, of amandelsoep met druiven. Of maak een heerlijk fruitsoepje als dessert in de zomer!

Recepten

We geven je, om af te ronden, ook enkele recepten waarmee je direct aan de slag kan:

Paprika-tomatensoep Pompoensoep

Erwtensoep Preisoep

Nog meer inspiratie? Ontdek hier al onze soeprecepten

Lees ook...