Opkikkerende soepen bij winterse temperaturen

Als de temperatuur buiten zakt, stijgt ze zienderogen in de keuken. Er zijn verschillende manieren om je op te warmen, maar je vingers ontdooien toch het best met een kop dampende soep. En die kun je in alle vormen en geuren serveren.

Zero waste met tomaat-garnaal-soep
De basis van de meeste soepen is een zelfgemaakte, goede fond. Fonds kun je van zowat alles trekken. Bovendien gooi je zo niks weg. Garnalen op het menu? Koop ze dan ongepeld en gebruik de hulzen voor een smaakvolle fond. Ze bevatten immers nog boordenvol aroma’s. Maak met deze basis een tomatensoep en hou enkele garnalen opzij voor de afwerking. Een winterse tomaat garnaal waar iedereen ongetwijfeld een tweede bord van wenst!

Pittige pompoensoep
De absolute winnaar voor oktober is de pompoensoep. Je kunt er alle kanten mee uit. Puur naturel met een lekkere kippenbouillon, of geef hem extra pit met currypoeder en een chilipeper. Werk af met kastanjes of pompoenpitten. Of doe eens echt gek en pimp je pompoensoep met tagliatelle van courgette en scampi’s.

pompoensoep

Good old erwtensoep
Een dikke erwtensoep met korstjes en rookworst en je komt onmiddellijk een frisse herfstdag door. Maar een erwtensoep kan ook heel gastronomisch zijn met een Sint-Jakobsvrucht of met een crumble van chorizo à la Peter Goossens.

erwtensoep

Kindvriendelijke consommé
Een van de meest onderschatte soepen is de consommé, een heldere soep die sommigen meer aan gekleurd water doet denken. Een goede consommé is echter een bom aan smaken en is het allerbeste middel tegen verkoudheden. En met deze consommé met pannenkoekjes van Johan Segers win je zelfs het hart van de kinderen.

Makkelijke maaltijdsoep
Geen zin in een driegangenmenu? Gooi dan al je ingrediënten in een diep bord en sudderen maar. Een maaltijdsoep bevat meestal aardappelen of rijst, maar experimenteer ook eens met noedels of spelt. Deze maaltijdsoep met spelt en pancetta is klaar in nog geen 30 minuten.

maaltijdsoep

Afwerkingen
We leveren niet graag half werk. Met deze tips zorg je voor de ultieme finishing touch!

  • Peterselie: Hak de peterselie fijn en creëer zo een contrasterende kleur in rode soepen, zoals tomaat, wortel of paprika.
  • Bieslook of lente-ui: Wil je liever iets meer structuur? Snij je bieslook of lente-ui dan in fijne ringetjes.
  • Huisbereide korstjes: Snij enkele sneden brood in vierkantjes en bak even aan in goede boter.
  • Zelfgemaakte balletjes: Breng gehakt naar keuze op smaak en rol ze tot fijne balletjes (of laat rollen door de kinderen). Kook ze even gaar voor je ze toevoegt aan de soep.
  • Ingrediënten uit de soepOf je nu erwtensoep of een crème op basis van garnaal maakt, hou enkele ingrediënten apart voor de garnituur. Leg ze al op de bodem van het bord en schep je soep pas uit aan tafel voor een culinair effect.
  • Liaison: Imponeer je graag je vrienden? Voeg dan een liaison toe, op basis van eigeel en room, voor een zachte binding. Laat de soep wel eventjes afkoelen of je serveert meteen ook een omelet. 

Meer soeprecepten? Ondek ze hier!

Lees ook...