Erwtensoep met sint-jakobsvruchten

Tover gemakkelijk vers brood op tafel met de creatieve Niamh bakmixen!

Tover gemakkelijk vers brood op tafel met de creatieve Niamh bakmixen!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
3 dikke uien
2 preien
1 el boter
1 kg diepvrieserwten
1,5 l gevogeltebouillon
2 sneetjes gerookt spek
1 boterham
6 sint-jakobsvruchten
1 el olijfolie
5 cl room

Bereiden:

Snij de gereinigde uien en preien fijn en stoof in wat boter. Voeg de diepvrieserwten en de bouillon toe. Laat 30 minuten zachtjes koken onder een deksel. Mix de soep en kruid met peper van de molen en zout.

Droog ondertussen de sneetjes gerookt spek 20 minuten in de oven op 125 °C. Maal samen met de ontkorste boterham in de keukenrobot fijn. Bewaar in een afgesloten doosje.

Snij de sint-jacobsvruchten horizontaal middendoor en wentel ze in de olie. Kruid ze net voor het bakken met peper van de molen en zout. Verhit een pan met Teflonlaag en schroei er de sint-jacobsvruchten kort in dicht. Klop de room lobbig.

Serveren:

Schik een sint-jacobsvrucht in een diep, warm bordje. Lepel er wat kruim van gerookt spek op. Giet een bodempje hete erwtensoep rond de sint-jacobsvruchten en maak met de room wat ‘vlekken’ in de soep. Serveer de rest van de soep apart in een terrine aan tafel. 

Uit het boek "Heerlijk van bij ons"

Zalig zilte Noordzeegarnalen, bitterzoet grondwitlof, ambachtelijk gebakken peperkoek, pittige Damse mokke, lekkere Luikse stroop, botermals blauw-wit en seizoenverse Mechelse asperges. Ze zijn allemaal van 'ons'. En van bij ons.

We koesteren deze heerlijke, meestal seizoens- en streekgebonden basisproducten en gaan er graag mee aan de slag. We toveren ze om tot de beste gerechten, van makkelijk tot iets uitdagender, van dagelijkse kost tot zondagse familielunch. Maar altijd lekker Belgisch!

Dit boek biedt je maar liefst 50 mooie recepten uit het allerbeste van de Belgische keuken. Wedden dat je zo de week rond bent?

  • Titel: Heerlijk van bij ons
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 170 x 215mm
  • ISBN: 978-90-5916-655-4
  • Pagina's: 128
  • Fotografie: Luk Thys
  • Redacteur: Patrick Caignau
Lees meer over Heerlijk van bij ons

Inspiratie & blog