Court bouillon

Een recept van Peter Goossens
Foto: Karl Bruninx ©

Tover gemakkelijk vers brood op tafel met de creatieve Niamh bakmixen!

Tover gemakkelijk vers brood op tafel met de creatieve Niamh bakmixen!

Ingrediënten

dl dl Even geduld...
schaaldieren (kreeften, krabben, ...)
2 l water
3 selderstengels
1 ui
0,5 wortel
0,5 preiwit
0,5 citroen
1 teentje knoflook
1 takje tijm
1 mespunt cayennepeper
1 mespunt zout
10 peperbollen

Een court bouillon is een kruidige, gearomatiseerde groentebouillon die wordt gemaakt door groenten, kruiden en soms viskoppen en -graten kort en op een zacht vuur te laten trekken in water. Dit aromatische vocht gebruik je om allerhande schaaldieren in te garen. 

Bereiden:

Neem een grote pot waarin de schaaldieren helemaal passen. Vul de pot met koud water. Snijd de groenten in grote stukken en snijd de citroen in partjes. 

Voeg alle ingrediënten aan het water toe en breng aan de kook.

Laat het geheel 15 minuten op een zacht vuurtje trekken. Nu is de bouillon klaar om te gebruiken. 

Uit het boek "Meesterlijke klassiekers"

Deze meesterlijke klassiekers gaan terug naar de essentie van onze Belgische keuken. Niets zo begeerd als onze eigenste steak met frieten, malse stoverij, smeuïge witloofrolletjes met kaas en hesp of noordzeetong in botersaus. Stuk voor stuk meesterlijke klassiekers die deel uitmaken van ons culinair erfgoed.

Dit boek is een bundeling van heerlijke gerechten en basistechnieken uit de goede oude Belgische keuken. Omdat 'eenvoud' zo lekker kan zijn. Zeker als je met de talloze schatten werkt die onze lucht, aarde en water rijk is. Bij elk gerecht legt Peter Goossens je stap voor stap uit hoe je jouw favoriete klassieker met echte Belgische smaken op tafel zet. Zonder franjes, simpelweg authentiek en smaakvol.

Werk je graag met degelijke ingrediënten en sta je met de glimlach in de keuken, dan zal dit boek je zeker plezieren. Laat je stap voor stap leiden en laat gaandeweg een stukje van jezelf in elk gerecht sluipen. Creëer je eigen culinaire erfgoed, koester het en deel dit met al wie je lief hebt.

  • Titel: Meesterlijke klassiekers
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 978-90-5916-639-4
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Karl Bruninx
Lees meer over Meesterlijke klassiekers

Inspiratie & blog