De perfecte bouillon in 10 stappen & recepten

Bouillon is de basis van vele gerechten. Zeker in de koudere seizoenen is het zelfs een van de basisingrediënten in de keuken. Want veel soepen maar ook sauzen starten immers met een goede bouillon. Die kan je prima zelf maken. In dit artikel leggen we in 5 stappen uit hoe je dat kan doen en ontdek je 5 recepten voor heerlijke bouillons.

Je eigen bouillon in 5 stappen

1. Bak de basisgroenten

Elke bouillon, ook een vlees- of kippenbouillon, begint met groenten (vaak aromaten genoemd). Die bak je best even aan in wat boter om zo optimaal de smaken te laten vrijkomen. Als basisgroenten kan je ajuin, prei, wortel en selder gebruiken, aangevuld met wat verse kruiden zoals laurier, knoflook, tijm en rozemarijn. 

2. Voeg koud water toe

De volgende stap is het toevoegen van water. Gebruik daarvoor altijd koud water. Door het opwarmen van het water zullen de ingrediënten immers beter hun smaak afgeven. Gebruik ook voldoende water en zorg er zeker voor dat al je ingrediënten goed onder staan. 

3. Voeg indien gewenst kip, vis, schaaldieren of vlees toe

Bovenstaand basisrecept voor groentebouillon hoeft slechts 30 minuten te sudderen en dan is deze klaar. Wil je echter een kip-, vis-, schaaldieren of vleesbouillon maken, dan kan je na een 15-tal minuten de andere ingrediënten toevoegen. Belangrijk: gebruik hiervoor ook (of zelfs vooral) de karkassen, graten en beenderen, deze bevatten immers veel smaak. Deze ingrediënten mag je overigens gerust ook kort even aanbakken vooraleer je ze aan de bouillon toevoegt, dat zal zorgen voor een sterker smakende bouillon. 

4. Laat lang genoeg sudderen en schuim regelmatig af

Afhankelijk van welke bouillon je maakt, zal de kooktijd variëren. Een visbouillon hoeft na het toevoegen van de vis en de graten slechts een 15 à 20 minuten te sudderen, een vleesbouillon mag dan weer gerust enkele uren pruttelen. Het water mag in ieder geval niet te hard koken, maar moet juist langzaam sudderen. Bij vlees-, vis- en kippenbouillons is het nodig dat je regelmatig het schuim (eiwitten) weghaalt, anders wordt je bouillon troebel. 

5. Kruid weinig 

Een bouillon is een basisrecept en mag dus niet te veel gekruid worden. De kruiding zal je immers toevoegen wanneer je de eindbereiding (soepen, sauzen, consommé, …) maakt. Wist je trouwens dat een consommé een heldere, krachtige bouillon is, die ontstaat door het ontvetten en klaren van de bouillon met een eiwitmengsel? 

Heerlijke bouillon recepten

Nu je de basisregels kent van hoe je zelf een bouillon kan maken, gaan we aan de slag met enkele recepten. Maar probeer en varieer vooral zelf: je zal merken dat je snel je eigen “sterrenrecept” voor bouillon in huis zal hebben! 

  1. Bouillon van groenten met ravioli van kreeft: een heerlijk basisrecept voor groentebouillon, aangevuld met ravioli van kreeft.
  2. Bouillon van varkensvlees: een basisbouillon die je eigenlijk altijd in huis moet hebben.
  3. Oosterse bouillon met kip: een kippenbouillon op Oosterse wijze.
  4. Bouillon van Noordzeekreeft: een bouillon voor als het eens wat meer mag zijn.
  5. Gepocheerd ei met (kippen)bouillon met hooi: een verrassende variant op kippenbouillon.

Lees ook...