De kracht van een goede fond: 3 tips en recepten van Lacroix

Geen gerecht zonder saus, daar zijn alle chefs het over eens. Jij ook? Aan de basis van de perfecte saus ligt een goede fond. De fijnproevers van het Belgische merk Lacroix kennen er alles van. Al 100 jaar maken zij de lekkerste vlees-, vis- en groentenfonds, en sinds kort ook bio fonds, voor al je culinaire sauzen. Wat maakt een fond zo smaakvol, welke soorten bestaan er en hoe benut je de smaak van een fond ten volle?

Elke chef-kok, groot of klein, zweert bij een rijke fond als basis voor culinaire sauzen en gerechten. Maar wat is een fond precies? Een fond komt tot stand door bouillon op basis van beenderen met groenten en/of kruiden 8 à 9 uur te laten inkoken. Tijdens dit proces geven de beenderen, groenten en kruiden al hun aroma’s af. Het kruidige, smaakvolle extract dat overblijft noemen we fond. Je kan er de lekkerste sauzen en soepen maar ook stoofgerechten, crèmes en zalfjes mee klaarmaken. Kijk maar eens tussen onze recepten met fond, variatie troef!

Tip 1: de juiste fond voor elk gerecht

Fond vind je in verschillende kleuren en smaken: bruine fond, blanke fond, magere fond en wild- en visfond. Wat is wat? 

  • Blanke fonds: kalfsfond, gevogeltefond
    Een witte fond is getrokken van schenkels en botten van geblancheerd, licht vlees zoals dat van gevogelte en kalf. Ideaal om witte sauzen, blanke ragouts zoals videe en stoofpotten met kip te bereiden.
    Probeer zeker deze sublieme parelhoen uit de oven met champignonroomsaus eens.

  • Bruine fonds: kalfsfond, runderfond
    Voor een donkere fond of bruine fond gaan de kalfs- of runderbeenderen eerst de oven in om bruin te bakken. Dit extra laagje rond de beenderen zorgt voor extra kleur én smaak. Bruine fond is de perfecte basis voor al je bruine sauzen, ragouts met rood vlees, aspics, risotto’s, stamppotten en soepen. Waag jij je aan een zoete aardappelsoep met linzen op basis van kalfsfond?

  • Fonds van wild, kreeft en vis
    Wildfond, kreeftenfond en visfond vereisen een speciale bereiding waardoor ze niet onder witte of bruine fond vallen. Visfond, ook wel visfumet, en kreeftenfond gebruik je om sauzen, terrines en aspics met vis- en/of schaaldieren te bereiden maar kan ook dienen om vis in te pocheren. Wildfond is dan weer ideaal voor bruine sauzen bij rood vlees en wild.
    Fan van rood vlees? Deze hertenfilet met portosaus op basis van wildfond is altijd een schot in de roos.

  • Magere fond of groentenfond
    Groentenfond mag niet ontbreken in je voorraad. De magere fond is de perfecte smaakmaker voor al je sauzen, soepen, risotto’s en stamppotten met groenten. Deze vegetarische couscous breng je makkelijk op smaak met groentenfond.

Tip 2: de basis voor al je sauzen én andere bereidingen

Fond is de perfecte basis voor een culinaire saus maar je kan er nog zoveel meer mee doen. Heb jij deze bereidingen met fond al eens geprobeerd?

Culinaire sauzen
Het geheim van een smaakvolle saus, warm of koud, is de fond. Maak een snelle saus door eenvoudigweg je pan te deglaceren met wat fond. Mag het wat meer zijn? Laat de fond met extra kruidenen room inkoken tot een culinaire saus. Hou je van klassieke sauzen zoals portosaus, champignonroomsaus of béarnaise? Of waag je je liever aan smaken zoals gember-kokossaus?

Soepen en stoofpotten
Veel mensen gebruiken doorgaans bouillon voor de bereiding van hun soepen, maar heb je het al eens geprobeerd met fond? Met dit kruidige extract als basis til je elke kom soep naar een hoger niveau. Hetzelfde geldt trouwens voor stoofgerechten. Geef je videe, ragu, stoofvlees, etc. de rijke, intense smaak die ze verdienen door de bereiding met fond te beginnen. Deze stoverij van hert moet je geprobeerd hebben!

Gepocheerde vis of gevogelte
Pocheren is een snelle, gezonde en lekkere manier om een gastronomisch gerecht op tafel te zetten. Warm gevogeltefond of visfumet op tot net onder het kookpunt en laat je favoriete visfilet (5 minuten) of een stukje kip (10 minuten) garen in de fond

Wat denk je bijvoorbeeld van deze gepocheerde roggevleugel?


Tip 3: bespaar tijd met kant-en-klare fond

Zelf fond maken neemt al snel enkele uren in beslag. Gelukkig hoeven fonds ‘uit een potje’ niet onder te doen voor een zelfbereid extract. Zo worden de fonds van Lacroix op exact dezelfde manier bereid, enkel met ingrediënten van de allerbeste kwaliteit. Je vindt het uitgebreide aanbod van Lacroix-fonds in je dichtstbijzijnde supermarkt.

Wist je trouwens dat de fonds van Lacroix geen kleurstoffen, smaakversterkers of bewaarmiddelen bevatten? Deze (h)eerlijke smaakmakers zijn niet voor niets de favoriet van onze chefs! Ook Wim Ballieu zweert al jaren bij de fonds van dit Belgische kwaliteitsmerk voor de bereiding van gehaktbereidingen en puree. In het njam!-programma Bal National geeft hij je al zijn geheimen prijs.

Lees ook...