Christmas pudding

Een recept van Julie Van den Driesschen
Foto: Roos Mestdagh ©

Win een special package voor 'Antwerpen Proeft'

Win een special package voor 'Antwerpen Proeft'

Ingrediënten

taart taarten Even geduld...
160 gr rozijnen
160 gr sultana's
60 gr gekonfijte sinaasappel (in stukjes)
10 gedroogde pruimen (in stukjes)
120 gr bruin bier (bv Guinness)
60 gr whisky of cognac + wat extra
125 gr oud brood (in kleine stukjes)
60 gr zelfrijzende bloem
100 gr blonde cassonadesuiker
1 tl nootmuskaat
2 tl kaneel
1 tl kardemom
2 tl gember
0,5 tl kruidnagelpoeder
125 gr gesmolten boter
2 eieren

Bereiden:

Opgelet: je hebt een Engelse puddingvorm nodig en 3 tot 4 weken geduld.

Doe de rozijnen, de sultana’s, de gekonfijte sinaasappel en de stukjes pruim in een kom. Overgiet met bruin bier en whisky. Meng alles goed door elkaar en laat minstens 1 uur intrekken. 

Doe in een andere kom het oud brood, de zelfrijzende bloem, de blonde cassonade suiker en de specerijen.

Voeg de gesmolten boter en eieren toe. Meng met een houten lepel.

Voeg als laatste het geweekte fruit toe en meng tot een stevige, bruine massa die wat doet denken aan broodpudding. Dek dit beslag af met vershoudfolie en bewaar op een koele, droge plaats (berging of kelder). Laat het één nacht rusten voor een intensere smaak. 

Vet een engelse puddingvorm in met boter. Verdeel het beslag in de vorm en duw goed aan. Sluit af met het bijhorend deksel.

Neem een grote kookpot en leg op de bodem een omgekeerd serveerschaaltje. Plaats de puddingvorm op het schoteltje. Vul de kookpot voorzichtig langs de rand met kokend water tot deze ¾ gevuld is. Dek dit goed af met aluminiumfolie of bijhorend deksel. 

Plaats de kookpot 3 uur op een middelhoog vuur (of tot het water zachtjes blijft koken). 

Verwijder de aluminiumfolie of deksel en haal de pudding uit de kookpot. Laat even afkoelen. Als je de pudding onmiddellijk zou omdraaien, is de kans groot dat hij uit elkaar valt. Zodra hij lauw aanvoelt, verwijder het deksel, draai de vorm om en klop goed op de bovenkant tot hij eruit valt. Dit is je controle dat hij geslaagd is. 

Doe je pudding nu opnieuw in de vorm. 

Overgiet nu één tot twee keer per week de pudding met een goede scheut whisky. Doe dit proces drie weken voor een zeer intense smaak.

Traditioneel ga je hem serveren op kerstdag en warm je hem die dag zelf nog even kort op in zijn vorm in een kookpot op het vuur. Draai voorzichtig om en presenteer je pronkstuk op tafel. Sommigen overgieten hem een laatste keer met warme whisky en flamberen hem aan tafel. Dit is optioneel en doe ik zelf gebruikelijk niet, omdat de whisky al zeer intens is.

Inspiratie & blog