Chocoladebrownie met karamelcrème

Een recept van Roger van Damme

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Culinair genieten in hartje Antwerpen tijdens 'Antwerpen Proeft'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
120 g amandelen
100 g suiker
3 eieren
100 g pure chocolade 70%
100 g boter
20 g Amaretto
3 druppels amandelessence
7 g bakpoeder
1 mespuntje zout
10 g water
30 g suiker
1 vanillestokje, het merg
160 g room
160 g melk
2 g zeezout
65 g eierdooiers
420 g karamelchocolade
sinaasappelzestes
Atsina Cress

Bereiden:

Chocolade brownie:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Maal de amandelen tot een fijn poeder in een blender. Klop de eieren en de suiker wit. Smelt de chocolade en de boter. Meng de gesmolten boter met de gesmolten chocolade en spatel er de wit geklopte eieren onder. Voeg het amandelpoeder, het bakpoeder, de Amaretto en de amandelessence toe. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vul hem voor de helft met het cakebeslag. Bak de cake 20 minuten op 175 °C. Check of hij gaar is door er met een naald in te prikken, komt die er droog uit dan is de cake gaar. Neem de cake uit de oven en laat hem afkoelen in de vorm. Snijd de afgekoelde cake los van de bakvorm en snijd er rechte plakken van (3 x 12 cm), die je daarna in kleine blokjes snijdt. Vul een glaasje met blokjes brownie.

Karamelcrème:

Verwarm 10 g water en voeg er de suiker en het vanillemerg aan toe. Laat op een matig vuur kleuren tot een blonde karamel. Verwarm de room, de melk en het zout en blus er de karamel mee af. Klop de eierdooiers los in een kom en giet er al roerend de karamelroom op. Gaar deze crème anglaise al roerend tot 84 °C. Giet door een fijne zeef en laat afgedekt afkoelen tot 45 °C. Smelt de karamelchocolade tot 45 °C en voeg de crème anglaise toe. Meng van binnenuit met een spatel tot een glanzende crème. Vul een spuitzak met de karamelcrème en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Spuit dopjes karamelcrème op de brownie.

Serveren:

Werk het glaasje verder af met sinaasappelzestes en enkele blaadjes Atsina Cress.

Uit het boek "Een Groot Gebaar"

"In dit boek geef ik al mijn geheimen prijs. Ik heb er mijn beste dessertborden van de afgelopen 20 jaar in verzameld, aangevuld met tal van nieuwe bereidingen. “Een groot gebaar” zou een antwoord moeten zijn op de vele vragen die ik in mijn carrière gekregen heb, vragen van hobbykoks én professionals. Daarom biedt dit boek voor elk niveau wat wils. Sommige dessertborden zijn een ware uitdaging en ze van A tot Z klaarmaken is wellicht eerder weggelegd voor de ervaren chefs, maar hobbykoks kunnen hier perfect een eigen creatie van maken met onderdelen van het recept. De schetsen naast de foto’s tonen hoe een dessertbord wordt opgebouwd. En voor alle dessertliefhebbers heb ik nog een extra “easy way” versie gemaakt: uit elk dessert haal ik een eenvoudige basisbereiding die ik in een glaasje presenteer. Ik hoop dat jullie dit gebaar appreciëren."

Lees meer over Een Groot Gebaar

Inspiratie & blog