Bokkenpootjes

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Desserts
Foto: Frank Croes ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

stuk stuks Even geduld...
200 g eiwitten
225 g suiker
1 snuifje zout
175 g amandelpoeder
175 g poedersuiker
40 g bloem
3 el geschaafde amandelen
375 g melk
225 g suiker
2 vanillestokjes
25 g suiker
125 g room
4 eidooiers
40 g crèmepoeder
480 g boter op kamertemperatuur
500 g gesmolten chocolade
25 g gemalen koffie
30 cl water
extra: keukenmachine
bakplaat met bakpapier
French press koffie apparaat

Bereiden:

Maak de biscuit:

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eiwitten op in de keukenrobot en voeg in delen de suiker en een snuifje zout toe. Spatel het amandelpoeder en de bloemsuiker onder het eiwitmengsel. Zeef de bloem boven het beslag en meng goed. Schep het beslag in een spuitzak, zorg dat alle lucht uit de zak is. Leg het bakpapier met de ruwe kant naar beneden op de bakplaat. Spuit er 20 koekjes op, werk af met geschaafde amandelen. Bak de koekjes 15-20 minuten af in de voorverwarmde oven. Schuif het bakpapier van de plaat op het moment dat de biscuit uit de oven komt. Zo voorkom je dat hij verder gaart.

Maak de crème au beurre:

Breng de melk, suiker, vanillemerg en -stokjes aan de kook. Klop de suiker met de room, eidooiers en crèmepoeder op. Verwijder de vanillestokjes en giet wat kokende melk op de koude massa. Schenk dit terug bij de kokende melk en blijf kloppen tot een dikke banketbakkersroom. Giet onmiddellijk in een koude kom en dek af met plastikfolie. Laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast.

Draai de boter luchtig in de keukenrobot. Voeg geleidelijk de koude banketbakkersroom toe. Schep het beslag in een spuitzak en spuit laagjes tussen de biscuit vanille.

Maak de krokante chocoladevoetjes:

Giet een deel van de gesmolten chocolade op een koude marmer en bewerk (tableer) met 2 spatels tot een dikkere massa van ca. 30°C. Schep de gekoelde chocolade terug door de warme chocolade tot hij een temperatuur van 32°C heeft bereikt. Dop de koekjes erin en schud de overtollige chocolade zorgvuldig af.

Maak de koffie:

Schep de koffie in de French press. Schenk er water van 90°C – 95°C bij en laat 4 minuten trekken. Druk de pers langzaam door.

Serveren:

Leg de bokkenpootjes op langwerpige borden en serveer met de koffie.

Uit het boek "Roger van Damme Desserts"

Het eerste dessertboek van Roger van Damme! Met 31 originele desserts en meer dan 150 praktische tips! In dit boek leer je desserten maken zoals Roger van Damme ze op njam! presenteert. Zelfs een leek kan eraan beginnen. Elk van de desserts bestaat uit een basisbereiding, die stap voor stap wordt uitgelegd, en een aantal extra bereidingen en garnituren.

Met de eenvoudige basisbereidingen tover je 31 heerlijke desserts op tafel. De extra's zijn de kers op de taart. Het gaat om mousses, crèmes, sorbets, sauzen en decoraties waarmee je desserts creëert zoals een toppatissier. Er zijn zeer gemakkelijke extra's bij, maar ook iets meer bewerkelijke. Je kunt ze naar eigen wens en kookkennis toevoegen of weglaten.

Op die manier kan zowel de absolute beginner als de meer gevorderde liefhebber originele en smaakvolle desserts maken met een persoonlijke toets. Dit boek is meer dan een louter receptenboek. Het bevat ook uitgebreide informatie en praktische tips over de gebruikte ingrediënten. Dit is een onmisbaar boek voor wie een passie voor desserts heeft.

  • Titel: Roger van Damme Desserts
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 987-90-5916-534-2
  • Pagina's: 240
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declerq
Lees meer over Roger van Damme Desserts

Inspiratie & blog