Blanke kalfsfond

Een recept van Peter Goossens
Foto: Karl Bruninx ©

Tover gemakkelijk vers brood op tafel met de creatieve Niamh bakmixen!

Tover gemakkelijk vers brood op tafel met de creatieve Niamh bakmixen!

Ingrediënten

liter liter Even geduld...
3 kg kalfsschenkel
4 à 5 l water
1 wortel
2 uien
2 stengels bleekselder
0,5 stengel preiwit
2 kruidnagels
1 tl peperbollen
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes

Blanke kalfsfond heeft een heerlijk intense smaak en wordt als basis gebruikt voor soepen, groentebereidingen en stoofgerechten zoals kalfsblanket. 

Bereiden:

Zet de kalfsschenkels onder water in een ruime pot en breng het water aan de kook. Schuim de onreinheden die naar boven komen af met een schuimspaan of lepel. 

Snijd de groenten grof. Voeg de groenten en aromaten (kruidnagels, peperbollen, tijm en laurier) toe. Laat het geheel ongeveer 8 uur zonder deksel op een klein vuur tegen het kookpunt aan sudderen. 

Schep geregeld met een pollepel het vet aan de oppervlakte af. Voeg af en toe wat water toe zodat alles onder blijft staan. Zeef de fond door een fijne zeef en plaats een nacht in de koelkast. Verwijder de dag nadien de opgesteven vetlaag aan de oppervlakte. Laat de fond nog wat inkoken indien je een intensere smaak wenst. 

Tips van Peter:

Heb je een snelkookpan? Dan moet je fond slechts drie uur op het vuur staan in plaats van acht uur. Sluit na het afschuimen de pan af met het deksel en laat alles drie uur sudderen op een matig vuurtje. Haal de pan daarna van het vuur, zet ze 10 minuten onder koud, stromend water, open het deksel en vervolg de bereidingswijze verder zoals vermeld. 

Na het kort doorkoken, neem je met een schuimspaan of lepel het schuim van de fond om een heldere fond te krijgen. 

Maak je fond een dag op voorhand, want hij moet nog een nachtje in de koelkast. In de koelkast komt het vet naar de oppervlakte zodat je het de dag nadien gemakkelijk kan afscheppen en je een heldere, vetvrije fond hebt. 

Uit het boek "Meesterlijke klassiekers"

Deze meesterlijke klassiekers gaan terug naar de essentie van onze Belgische keuken. Niets zo begeerd als onze eigenste steak met frieten, malse stoverij, smeuïge witloofrolletjes met kaas en hesp of noordzeetong in botersaus. Stuk voor stuk meesterlijke klassiekers die deel uitmaken van ons culinair erfgoed.

Dit boek is een bundeling van heerlijke gerechten en basistechnieken uit de goede oude Belgische keuken. Omdat 'eenvoud' zo lekker kan zijn. Zeker als je met de talloze schatten werkt die onze lucht, aarde en water rijk is. Bij elk gerecht legt Peter Goossens je stap voor stap uit hoe je jouw favoriete klassieker met echte Belgische smaken op tafel zet. Zonder franjes, simpelweg authentiek en smaakvol.

Werk je graag met degelijke ingrediënten en sta je met de glimlach in de keuken, dan zal dit boek je zeker plezieren. Laat je stap voor stap leiden en laat gaandeweg een stukje van jezelf in elk gerecht sluipen. Creëer je eigen culinaire erfgoed, koester het en deel dit met al wie je lief hebt.

  • Titel: Meesterlijke klassiekers
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 978-90-5916-639-4
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Karl Bruninx
Lees meer over Meesterlijke klassiekers

Inspiratie & blog