Wild van worst: 8 heerlijke Italiaanse gerechten met worst

Oktober is Italiaanse maand bij njam!. Dat betekent tonnen Italiaanse inspiratie op onze website, van heerlijke recepten tot de beste Italiaanse ingrediënten. Vandaag nemen we binnen dat kader worsten onder de loep. Want (ook) in Italië is dit een vaak voorkomende bereiding. Worsten zijn ontstaan doordat men een manier zocht om vleesrestjes te bewaren. Door het verpakken van deze resten in dierlijke darmen, kon men het vlees langer bewaren. Bovendien kon men door het gebruik van verschillende vleessoorten en het toevoegen van kruiden zeer veel variëren. Door de jaren heen kreeg elk land zo wel zijn ‘nationale worst’. Italiaanse worsten zijn meestal goed gekruid tot zelfs pittig en lenen zich daardoor uitstekend tot het verwerken in gerechten. Vandaag geven we je inspiratie door middel van 8 recepten.

1. Rigatoni met aubergine en worst

Rigatoni is een soort Italiaanse pasta die eruit ziet als holle buisjes met groeven aan de buitenkant. In dit recept wordt de pasta gecombineerd met 'nduja worst en aubergineblokjes. Daarbij komt ook gebakken aubergine afgewerkt met Parmezaan. Inderdaad, super-Italiaans en super-lekker.

2. Cannelloni met ricotta en salciccia

Op en top Italiaans, dat is deze bereiding van cannelloni met ricotta en salciccia. Salciccia is een heerlijke Italiaanse worst, gekruid met venkel en/of anijs. De combinatie met het smeuïge van de met ricotta gevulde cannelloni is fantastisch. Doe daar nog de typische Italiaanse saus met tomaat, look en basilicum bij, en je hebt een waar Italiaanse feestje in het bord.

3. Spaghetti met groentesaus en worstjesvlees

Wist je dat je spaghetti prima kan maken met worst in plaats van gehakt? In dit recept ontdek je hoe je dat kan doen. De basis is een lekkere spaghettisaus met veel groenten, waar je het worstenvlees aan toevoegt. Het leuke van dit recept is dat je kan kiezen welke worsten je gebruikt. Hou je van pittig, gebruik dan de Italiaanse smeerworst ‘Nduja. Meer zin in een wat zoetere spaghetti? Kies dan voor salciccia. 

4. Gnocchi met vegan worst en pompoen

Liefhebbers van de vegan keuken zijn we heus niet vergeten. Want ook voor hen bestaan er lekkere worsten. Die kan je op hun beurt weer verwerken in Italiaans geïnspireerde recepten, zoals deze gnocchi met vegan worst en pompoen. Extra troef? Het gerecht past uitermate goed bij de oktobermaand en het herfstseizoen.

5. Snelle ovenschotel met tortellini en worst

Dat snel en lekker best goed samengaan, bewijzen we graag (nog eens) aan de hand van dit recept. In stukken gesneden boerenworsten worden gegaard met tomatenblokjes, gedroogde oregano en tortellini. Daar komt nadien spinazie bij en dat mengsel gaat – bedekt met mozzarella – de oven in. Het resultaat is… overheerlijk!

6. Opgerolde worst met groentjes en burrata

Verrassend eenvoudig en verrassend lekker. Zo mag je dit fantastische recept gerust beschrijven. Een opgerolde worst wordt gevuld met groentjes en nadien gebakken. Daarbovenop komen mozzarella, rucola en een friszure dressing. Superlekker!

7. Pasta met worst en aubergine

Ook dit recept is klaar in een handomdraai. Je hebt er dan ook niet veel ingrediënten voor nodig: rigatoni pasta, chipolata worst, tomatensaus, Parmezaanse kaas en basilicum. Een mooi voorbeeld van de Italiaanse keuken: eenvoudig maar vol van smaak.

8. Pizza met wulken en worst

Ja hoor, ook de Italiaanse klassieker pizza kan je prima bereiden met worst. In dit recept gebeurt dat met sobrasada, een Spaanse smeerworst. Maar je kan voor jouw pizza eigenlijk elke worst gebruiken. De combinatie met de zilte wulken en de zuur-zoute kappertjes maken van deze pizza een echt festijn.

Lees ook...