“Wild van wild”: 10 gemakkelijke wildgerechten van de njam!-chefs

Ah, de herfst. Druilerige dagen, prachtige herfstkleuren, koudere temperaturen en… lekker eten. Er zijn weinig andere periodes die zoveel heerlijke ingrediënten voortbrengen. Paddenstoelen, pompoen, coquilles en natuurlijk wild. Dat edele wildvlees blijft steevast een van de hoogtepunten van het herfstseizoen. Niet alleen op restaurant, ook thuis is het een plezier om een heerlijk wildfestijn te bereiden. Van gebraden fazant met fine champagne saus tot hertengebraad met witloof. En dat zo’n wildmenu niet altijd moeilijk hoeft te zijn, bewijzen wij graag met 10 gemakkelijke wildgerechten van de njam!-chefs.

Stoofpotje van hinde met bosbessen

Hinde, of het vrouwelijke hert, is gekend om het sappige, delicate vlees. In dit stoofpotje zorgen bessen voor zuurzoete toetsen en mosterd en spek voor de hartige accenten. Met de papadum kan je het stoofpotje heerlijk ‘oplepelen’.

Hertengebraad met witloof

Voor dit heerlijke gerecht van Jeroen De Pauw heb je minder dan 10 ingrediënten nodig. Het hertengebraad kan je bereiden in de oven of maak er een winterse barbecue van en bak het op de grill. Je kan het gerecht trouwens serveren als eenpansgerecht om het extra gezellig te maken.

Fazant met knolselderpuree en bospaddenstoelen

Fazant blijft een van de meest typerende en meest heerlijke gerechten van het herfstseizoen. Njam!-chef Jan Buytaert combineert de filet in dit gerecht met fazantenpaté en bospaddenstoelen. Veel herfstiger wordt het niet!

Reebokstoofpotje met portwijn

Dit verwarmend stoofpotje van reebok maak je best een dag van tevoren. Zo kan de marinade goed in het vlees dringen en krijg je een veel diepere smaak. Met een aardappelkoekje, paddenstoelen en andere groentjes werk je het gerecht de dag nadien af.

Ravioli met everzwijnragout

Dat Italianen ook zot zijn van wild, bewijst njam!-chef Peppe Giacomazza met dit gerecht. Everzwijn wordt 24u gemarineerd in rode wijn en nadien verwerkt in een ragout met onder meer look, paddenstoelen en groenten. Die vulling krijgt een jasje van verse pasta, en smullen maar!

Civet van haas

Hazenpeper of civet van haas is een echte wildklassieker. Njam!-chef Jan Buytaert gebruikt hiervoor polderhazen en combineert ze met een fantastische saus met onder meer chocolade en cassis. Een tip van Jan: laat de civet een nacht in de koelkast rusten en warm ze de volgende avond voor gebruik op.

Wilde eend met citrusvruchten en gember

In dit originele gerecht wordt de filet van wilde eend verwerkt in een gerecht met onder meer pompelmoes, appelsien, mandarijn en gember. De grote verrassing zijn echter de pannenkoeken waarop het gerecht geserveerd wordt. Een hit bij jong en oud.

Patrijsfilet met Madeirajus

Ook voor dit heerlijke recept heb je minder dan 10 ingrediënten nodig. Het delicate vlees van patrijs krijgt gezelschap van worteltjes, spruitjes, puree en een sausje op basis van Madeira. Lekker en gemakkelijk!

Mousse van kwartel met pruimencompote

Met dit hapje scoor je gegarandeerd bij het aperitief. Kwartels vormen de basis voor een mousse die verder opgewerkt is met porto, cognac en gevogeltebouillon. De pruimencompote zorgt voor een lekkere zoete toets.

Wild met eekhoorntjesbrood

In dit gerecht krijg jij, de lezer, de keuze. Het is immers een recept dat met alle soorten wild gemaakt kan worden. Jij kiest dus zelf het wild, voor de omkadering zorgen wij. Die bestaat uit broccolipuree, champignons, broccolibloempjes en een smaakvolle portosaus.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie