Reebokstoofpotje met portwijn

Reebokstoofpotje met portwijn
Ook in njam! boek Vlaanderen kookt!
Zoals gezien in tv-programma Vlaanderen Kookt
Hoeveelheid Ingrediënt
500 g stoofvlees van reebok
2 klontjes boter
1 el bloem
1 ui
1 fles rode portwijn
1 takje tijm
2 laurierblaadjes
voor de aardappelkoekjes:
2 grote aardappelen
olijfolie
voor de garnituur:
4 kleine rode uien
4 el moerbeijam (of andere rode bessenjam)
12 spruitjes
1 kl natriumbicarbonaat
4 kleine witloofstronken
1 bakje oesterzwammen
Recept afdrukken

Bereiden:

1 dag van tevoren:

Snijd de marinadegroentjes in julienne. Doe daarna het in blokjes gesneden reebokvlees in een kom, meng er de marinadegroenten en de kruiden onder en overgiet met de portwijn tot alles goed onderstaat. Dek af met een doek en zet de kom 12 à 16 u op een koele plaats.

Maak de stoofschotel:

Giet het gemarineerde vlees door een vergiet en vang de vloeistof op. Dep het vlees dat in het vergiet achterblijft droog. Bak de reebokblokjes bruin in een hete, beboterde pan. Bestrooi even met wat bloem en schep ze door elkaar.

Fruit de fijngesnipperde ui aan in boter en voeg daar de gebakken reebokstukjes bij. Overgiet met de marinadevloeistof tot alles onder staat (vul desnoods aan met watportwijn, rode wijn of wildbouillon). Leg er een takje tijm en 2 laurierblaadjes bij en kruid bij met zwarte peper.

Laat alles anderhalf uur sudderen op een zacht vuurtje.

Maak de garnituur:

Pel de rode uien en maak een inkerving in het midden. Doe daar wat boter en moerbeijam in en plaats de uien in een vuurvaste schotel die voor 45 minuten in een voorgewarmde oven (160°) verdwijnt. Bestrijk af en toe met nog wat moerbeijam.

Blancheer de spruitjes met wat bicarbonaat en stoof ze eventueel even aan. Stoof ook de witloofstronkjes en bak de oesterzwammen in een hete pan. Kruid af met wat peper, nootmuskaat en grof zout.

Maak de aardappelkoekjes:

Schil de aardappelen, rasp ze vrij grof en meng er wat kruiden onder. Verhit de olijfolie in een pan en bak nu een plat koekje van geraspte aardappelen.

Serveren:

Leg het aardappelkoekje op een bord, schik daar de paddenstoelen en de overige groentjes rond en schep er wat reebokstoofpotje bij.

Beoordeling