Week van de bij

Minder beton, meer bijen!

Voor de negende keer op rij organiseert het departement Omgeving, de Week van de Bij. Van 29 mei tot 5 juni staan de honingbijen en wilde bijen in de kijker. Ook dit jaar is onze njam!-chef Dominique Persoone, meester chocolatier met een enorme passie voor bijen, opnieuw peter van deze actie.

Dakloze bijen

Samen met Britt van Marsenille moedigen ze gemeentebesturen, bedrijven en burgers aan om zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor deze zoemende beestjes. Bijen zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit, ze bestuiven landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. Zo een 80 procent van de bijen leven onder de grond. Ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. En hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen.

Naast zijn rol als peter van Week van de Bij, zet Dominique ook daarbuiten zich in voor bijen. Zo geeft hij veel voordrachten, bijvoorbeeld in de hotelschool in Brugge. Op deze manier probeert hij collega’s en mensen te motiveren om ook bijen te plaatsen. Onze njam-chef is ook lid bij de Brugse vereniging van imkers en bezit ook enkele bijen kasten.

Maak van je stenen voortuin een bijenoase

Planten en bomen zorgen voor voedsel voor bijen, daarom ruilen Dominique en Britt beton in voor bijenbloemen. Door het herstellen van hun habitat, creëer je nestplaatsen. Breek dus je voortuin open, maak eilandjes in je terras en laat de natuur weer toe. Zorg voor een doorlatende bodem voor de zandbijen en holle stengels en bijenhotels voor de bovengronds nestelende bijen. Op de website van week van de bij ontdek je alles over bijenplanten en hoe je eraan kan beginnen!

Bijen-evenementen

De Week van de bij is eigenlijk een week waarin Dominique de mensen wil wakker schudden. Want zonder de bijen is het gedaan met al onze lekkere fruitsoorten en mooie bloemen. Ter gelegenheid van Week van de Bij, zijn er heel wat leuke evenementen en excursies te beleven. Van geanimeerde bijenfietstochten tot plantenmarktjes. Ontdek hier wat er te doen is of waar je naartoe kan gaan met vrienden of familie.

Meer informatie over njam!-Tv chef Dominique Persoone vind je hier. Ben je benieuwd naar Dominique’s receptjes met honing, neem dan zeker een kijkje bij deze recepten!

Lees ook...