Zoals elk jaar is de zomer aan een sneltempo voorbijgevlogen en is het inmiddels terug tijd voor… school! Of het nu voor jezelf is of voor de kinderen: voor vele mensen betekent de septembermaand de terugkeer naar een min of meer vaste structuur. En daar horen ook bepaalde eetgewoontes bij. Zoals het vullen van de brooddoos, bijvoorbeeld. Om die taak dit jaar iets gemakkelijker te maken, geven we je in dit artikel graag 8 tips – of liever do’s & don’ts - voor in de brooddoos.
1. Do: houd rekening met de eetgewoontes en voorkeuren van je kind
Een van de grootste struikelblokken van het vullen van een brooddoos is het feit dat je eten bereidt dat meestal niet voor jezelf is. Daarom is de belangrijkste do-regel: houd rekening met de wensen en gewoontes van de persoon voor wie je de brooddoos vult. Dat wilt niet zeggen dat je alleen maar moet voorzien wat hij/zij lekker vindt. Wel is het belangrijk om na te denken over zaken zoals de andere maaltijden die die dag genuttigd worden, ingrediënten die hij/zij absoluut niet lust, een gevarieerde en gezonde levensstijl, enzovoort. Tip: maak eens samen met je kind de brooddoos, je zal merken dat deze “Do” dan als vanzelf gaat!
2. Don’t: verpak geen vochtige en niet-vochtige ingrediënten samen
Je kent het vast wel. Heb je een brooddoos vol heerlijke, verse boterhammen, maar deze zijn volledig wak geworden doordat er vlak naast wat vers gesneden groentjes werden geplaatst. Het lijkt voor de hand liggend, maar toch worden vochtige en niet-vochtige ingrediënten vaak samen verpakt. Niet doen dus, en los dit probleem bijvoorbeeld op door de vochtige ingrediënten apart te verpakken (of in een brooddoos met tussenschot).
3. Do: houd rekening met de temperatuur
Een belangrijk gegeven voor het vullen van een brooddoos is de temperatuur waarin die brooddoos zich de rest van de dag zal bevinden. Als de school bijvoorbeeld frigo’s ter beschikking stelt, kan je zorgen voor een veel gevarieerdere vulling en bijvoorbeeld ook stukjes vis meegeven. Als de brooddoos echter in de boekentas bewaard moet worden, en het is bovendien een hete dag, moet je goed opletten dat er geen ingrediënten bijzitten die kunnen bederven.
4. Don’t: kies niet voor een eentonig gevulde brooddoos
Het allerbelangrijkste doel van de brooddoos is dat zoveel mogelijk van de inhoud opgegeten wordt. En dat bereik je meestal niet alleen met dezelfde soort ingrediënten. Een goede mix van lekkere (vaak voor kinderen wat minder gezonde) en iets minder lekkere (vaak voor kinderen de gezonde) ingrediënten is dan ook meestal de beste keuze. Een leuke tip daarvoor kan zijn: koop een brooddoos met vakjes en vul deze met gevarieerde ingrediënten. Voorwaarde moet natuurlijk zijn dat alles op moet!
5. Do: zorg voor een goed gevulde én mooi ogende brooddoos
Je wilt natuurlijk in de eerste plaats dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een goed gevulde brooddoos lijkt dan ook vanzelfsprekend. Maar wist je dat een mooi uitziend bord – of beter, brooddoos – ook doet eten? Zorg dus voor wat kleur, mooi gesneden boterhammen en groentjes, en verschillende structuren. Want het oog wilt ook wat!
6. Don’t: geef geen wegwerpverpakkingen mee als brooddoos
Het woord zegt het eigenlijk zelf: een brooddoos is een doos. Geen plastiekzak of zilverpapier. Niet alleen is een brooddoos veel beter voor het milieu, het is ook handiger voor je kind. Want zo kan hij of zij gemakkelijker de doos open en toe doen (om bijvoorbeeld een snack te nemen) en zo’n brooddoos past vaak ook beter in de boekentas. Bovendien zijn er vandaag zoveel modellen en kleuren om uit te kiezen, dat je kind vast en zeker zijn of haar favoriete exemplaar zal vinden!
7. Do: wees creatief met overschotjes
Heb je nog wat pasta, rijst of andere ingrediënten over van het diner de avond ervoor? Ideaal voor in de brooddoos! Verwerk deze ingrediënten bijvoorbeeld in een fris slaatje of als beleg op de boterham. Wees daarbij wel zo creatief mogelijk, want veel kinderen eten niet graag twee keer hetzelfde!
8. Don’t: ga niet altijd en alleen voor brood
Ook al noemt het een brooddoos, ga niet enkel en alleen (of altijd) voor brood. Er zijn zoveel andere alternatieven waarmee je je kind blij kan maken én van goede voeding kan voorzien. Koude pastaslaatjes en aardappelsalades, bijvoorbeeld, of leuke groentesalades (als je ze fris kan houden), … Op de njam!-website vind je alvast tonnen inspiratie!
Sven van de njam!-redactie