Back to school: 5 tips voor meer groenten en fruit in de brooddoos

De zomer is weer aan sneltempo voorbijgevlogen. Want plots staat het schooljaar al weer voor de deur. Of jij of jouw kids daar nu blij mee zijn of niet: wat in ieder geval terug moet gebeuren, is het vullen van de brooddoos. En zoals ieder jaar is er dan weer de uitdaging hoe je zoveel mogelijk gezonde ingrediënten in die lunchbox verwerkt krijgt. Wij helpen je in dit artikel graag 5 handjes verder.

1. Maak of koop een brooddoos met compartimenten

Mensen maar ook kinderen houden van overzicht en duidelijkheid. Ook in de brooddoos. Dat kan je gemakkelijk verkrijgen met een doos bestaande uit verschillende compartimenten. Deze compartimenten zullen onderstaande tips faciliteren (zoals het aanbrengen van kleur of het gemakkelijk verpakken van “ingepakte” groentjes) en zijn op zich al een geheugensteuntje om elke dag groenten en fruit mee te verpakken. Er bestaan zelfs brooddozen waarop is aangeduid hoeveel van welke soort ingrediënten je best voorziet. Gemakkelijk, toch?

2. Zorg voor kleur en een visueel aantrekkelijke lunchbox

Kinderen houden van mooie en kleurrijke dingen. Die voorkeur kan je dan ook prima gebruiken om meer groenten en fruit in de lunchbox te verwerken. Kies bijvoorbeeld voor rode aardbeitjes in combinatie met groene appel. Of voor rode tomaatjes met groene komkommer. Wees daarnaast creatief met vormen. Snij de groentjes bijvoorbeeld eens in plakjes en maak er een groenteburgertje van. Of snij boterhammen – gevuld met een gezonde groentesalade – in rondjes. Je kan ook rijst of bulgur gebruiken om superleuke dierenvormpjes te maken.

3. Zorg voor een creatieve “verpakking” van de groenten of het fruit

Heb je kinderen die echt geen fruit of groenten kunnen zien? Probeer het dan eens te verpakken in eetbare “verpakkingen”. Zo kan je ze verwerken in een wrap. Of je kan boterhammen met groenten oprollen of snijden in leuke vormpjes. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kan je groenten maar ook fruit verwerken (of “verpakken”) in smeersels, zoals hummus of gezonde groentesalades. Deze hummus van tuinbonen en basilicum is bijvoorbeeld overheerlijk op een stukje Turks brood.

4. Variatie en textuur doen eten

Dat je best voldoende varieert met de inhoud van de lunchbox, spreekt voor zich. Maar toch is het vaak gemakkelijker om te kiezen voor wat je kids kennen en lekker vinden. Vergis je echter niet: ook kinderen houden van variatie en willen best wel eens op culinaire ontdekkingstocht. Durf en probeer, luidt dus de regel. Dat variëren geldt ook voor textuur. Want kinderen houden van krokant maar ook van smeuïg. Probeer dus in elke brooddoos groenten en fruit van verschillende texturen te verwerken. Zo kan je de ene dag appel in krokante schijfjes meegeven en de volgende dag een smeuïge appelmoes. Je zal merken dat de kids zo gemakkelijker en meer gezonde ingrediënten zullen eten.

5. Vraag hulp aan de kids

Een belangrijke tip: vraag hulp aan je kinderen. Zo laat je hen voelen dat je hun mening apprecieert en dat zij zelf ook bijdragen aan hun voedingskeuze. Zaken waarvoor ze zelf gekozen hebben, zullen ze uiteraard veel gemakkelijker opeten. Geef hen daarom de keuze uit bijvoorbeeld een 3-tal gezonde ingrediënten, maar ook iets minder gezond. Als voorwaarde kan je dan stellen dat alles opgegeten moet worden. Dat dat gemakkelijker zal gebeuren dan dat jij alles kiest, spreekt voor zich. Want ze hebben er zelf voor gekozen, toch? Maak het uitdenken, het koken en het vullen van de lunchbox ook plezant. Wanneer je kinderen dan de dag nadien terugdenken aan die fijne momenten, zullen ze met des te meer plezier de inhoud van hun brooddoos opeten.

Lees ook...