Wapen jezelf tegen een winterdip

Kortere, winterse dagen, dat betekent ook minder licht. En daar ben je als mens toch een beetje vatbaar voor. Gelukkig bestaat er geweldig eten boordevol vitamines en minderalen dat je zo beter doet voelen. We geven je nog enkele tips om de laatste winterdagen door te komen vooraleer de lente aan onze tenen komt kriebelen. 

Kaneelbroodje

Het geheimzinnige feel good-hormoon

Bepaalde voeding heeft een sterke invloed op je neurotransmitters die je stemming bepalen. Het hormoon serotonine, ook wel het feel good-hormoon genoemd, wordt aangemaakt door tryptofaan, een eiwit dat je terugvindt in:

- melk
- eieren
- bananen
- noten
- vlees
- schaal- en schelpdieren

Muesli met melk, noten en banaan en je start je dag alvast goedgemutst. Een pasta met venusschelpen, een dampende pot mosselen (want ja, die zijn op hun best in de winter) en tijdens de feestdagen een oestertje of twee. Wat was ook alweer een winterdip?

Gezonde voeding helpt!

Bottomline is, je eet best zo gezond mogelijk tijdens deze donkere periode. De neiging tot comfortfood is groot (en ja dat kan af en toe), maar je echt goed in je vel voelen doe je enkel met een gezonde, evenwichtige voeding. Dat betekent minder (verzadigde) vetten, suikers en alcohol. Een sporadisch glaasje rode wijn kan dan weer wel. Dankzij de antioxidanten. En helaas ook koffie en chocolade kun je beter laten (die doen je volgens wetenschappelijk onderzoek slechts even beter voelen, maar dat is dan toch weer even mooi meegenomen, toch?). Grijp dus liever naar kruidenthee.

Een evenwichtige maaltijd bestaat uit een arsenaal aan mineralen, omega 3, vitamine B en C, ijzer en antioxidanten. Die vind je voornamelijk terug in fruit, groenten zoals bladgroenten en bonen, zaden, noten, volkorenproducten en onverzadigde oliën zoals olijfolie en lijnzaadolie.

njam! bezorgt je graag enkele heerlijke gerechtjes die je doen zingen in de regen:

stoofpotje met roodbaars, spelt en groenen bonen

kaneelbroodjes met appel en pecannoten

stoverij van bot met spekjes en savooikool

Brand nu nog enkele geurkaarsjes en nodig je beste vrienden uit. Je zou bijna wensen dat de winter nog iets langer duurt.

Lees ook...