Stoverij van bot met spekjes en savooikool

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op de Graat
Foto: Anouk Van De Wal ©

Ga op culinaire ontdekking tijdens 'Gent Smaakt'!

Ga op culinaire ontdekking tijdens 'Gent Smaakt'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 bot (van ca. 1 kg)
150 g bloem
2 stukjes varkensvet
0,25 savooikool, in reepjes
2 plakjes spek, in reepjes
3 à 4 el visbouillon
1 el mosterd
versgemalen peper - zeezout

Bereiden:

Bereid de bot voor:

Knip langs beide kanten de vinnen van de bot en ontschub onder koud stromend water. Snijd de kop er schuin af en haal de ingewanden eruit. Spoel onder koud stromend water, snijd de staart eraf en verdeel de vis in 4 stukjes.

Breng de bloem op smaak met peper en zout en wentel de vis erin. Laat het varkensvet smelten, klop de overtollige bloem van de vis en bak kort aan. Start met de velkant. 

Maak het stoofpotje:

Blancheer de savooikoolreepjes in gezouten kokend water, schep ze eruit en laat onmiddellijk terug afkoelen in koud water. Blancheer de spekreepjes in gezouten kokend water en giet ze af onder koud stromend water. Laat het varkensvet uitsmelten met het spek, voeg de savooi toe en kruid met peper en zout. Laat ca. 10 minuten afgedekt stoven.

Schep de vis bij de groenten, voeg de visbouillon toe en laat afgedekt enkele minuten sudderen.

Serveren:

Haal de vis voorzichtig uit de pan, breng de groenten eventueel verder op smaak met visbouillon. Schep de groenten in een warm bord, leg de vis erop en werk af met de saus, grof zeezout en mosterd.

Uit het boek "Tot op de graat"

Wij, de buren van de Noordzee, we zijn verwend. We hebben de lekkerste vis ter wereld zomaar voor het hengelen. Kabeljauw, wijting, zeeduivel of zonnevis. Stuk voor stuk juweeltjes. En zo horen we ze ook door onze handen te laten glijden, als iets heel kostbaars.

Dit is een boek vol portretten. Portretten van vissen met een wonderlijk levensverhaal. Hopelijk spreken ze tot jouw verbeelding. De recepten zijn zo basic mogelijk. Omdat de vissen zo volop tot hun recht komen, maar ook omdat Johan het geweldig zou vinden als thuiskoks er hun creativiteit verder op botvieren. Dan wordt dat lekkere eten op slag een overheerlijk feestmaal.

  • Titel: Tot op de graat
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-696-7
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Anouk Van De Wal
Lees meer over Tot op de graat

Inspiratie & blog