Super gedecoreerde taarten - Hoe begin je eraan - 7 tips

Met Pasen, de communiefeesten en de lente voor de deur, is ook het taartenseizoen voor wat ons betreft officieel geopend. Een prachtig gedecoreerde taart maakt elk Paas- of communiefeest dan ook extra feestelijk. En de lente en zomer sluiten qua kleuren en geuren perfect aan bij zo’n mooi opgemaakte taart, toch? In dit artikel geven we jullie daarom 7 tips om van jullie “super gedecoreerde taart” een succes te maken.

1. Denk goed na over het thema van je taart 

Het thema van je taart bepaalt welke ingrediënten en tools je zal nodig hebben. De belangrijkste vraag die je je daarbij moet stellen is: voor wie is de taart bestemd? Afhankelijk daarvan zal je gemakkelijk een thema en een smaakpatroon kunnen kiezen. Voor een meisje van 6 jaar zal je wellicht een heel andere taart bakken dan voor een jongen van 12.

2. Laat je taartsoort afhangen van het thema en de gewenste smaak 

Eenmaal je het thema en de belangrijkste smaken van je taart hebt bepaald, kan je de taartsoort kiezen. De belangrijkste keuze daarbij is de basis: biscuit of cake. De meeste gedecoreerde taarten worden opgebouwd vertrekkende van een ronde biscuitbasis. Je kan kiezen voor een cakebasis wanneer je een stevige, volle taart wil. Het grootste verschil tussen biscuit en cake is immers dat er in cake boter zit en in biscuit niet. Daardoor is het biscuitdeeg luchtiger én gemakkelijker verteerbaar.

3. Laat je inspireren 

Zowel het idee van je taart als de uitvoering ervan vergt denkwerk, creativiteit en kennis van technieken en producten. Patissier is dan ook een echt beroep – en geen gemakkelijk! Het is dus belangrijk dat je de juiste inspiratie opdoet vooraleer je begint. Dat kan natuurlijk op de njam!-website, maar er zijn eveneens verschillende gespecialiseerde “taartenwebsites”. Onze favorieten? De website van njam!-chef Julie Van Den Driesschen, de Nederlandse blog Laura’s Bakery, de Belgische website De Leukste Taartenshop en de internationale website The Cake Blog.

4. Koop de juiste tools en ingrediënten 

Zeer belangrijk voor een geslaagde taart zijn je tools en natuurlijk de ingrediënten. Die laatste kan je laten afhangen van de gewenste smaak, maar voor de eerste zijn er minder mogelijkheden. Voor elke goede taart heb je immers enkele basistools nodig, zoals modeleermesjes, spuitzakjes, uitrollers, een taartplateau, enzovoort. Gelukkig bestaan er tegenwoordig “all-in-one” kits, zoals dit voorbeeld op bol.com, waarmee je in een keer alle nodige tools in huis haalt.

5. Vergeet de botercrème niet

Botercrème is een belangrijk onderdeel van je taart. Daarmee zorg je immers dat de biscuit of cake een mooie laag krijgt waarop je de decoratie kan “plakken”.  Botercrème is eigenlijk een mengsel van boter en bloemsuiker en dus best zwaar. Wil je graag een lichtere variant, dan kan je eventueel kiezen voor confituur. Ganache is ook mogelijk voor chocoladetaarten.

6. Maak een keuze tussen marsepein of suikerpasta (fondant)

De decoratie op taarten wordt meestal gemaakt van ofwel marsepein ofwel suikerpasta. Deze twee ingrediënten zijn immers zeer kneedbaar en bovendien heel lekker. Suikerpasta is enkel gemaakt van suiker, marsepein van suiker en amandelen. Suikerpasta is wat steviger en je kan er dus gemakkelijker vormpjes mee maken. Vooraleer je aan de slag gaat, moet je beide ingrediënten goed kneden en vervolgens uitrollen. Met diverse vormpjes kan je nadien de gewenste vormen uitsteken. Deze kan je dan boetseren om bijvoorbeeld diertjes of figuurtjes te verkrijgen. Voor het kleuren van je suikerpasta of marsepein bestaan er eetbare kleurstoffen in zowat alle kleuren. Afwerken kan je naar hartenlust met zowat alle eetbare ingrediënten: smarties voor de oortjes, suikerbolletjes voor de ogen, koekjes, fruit, … En ook met chocolade kan je natuurlijk fantastische decoratie maken.

7. Voorzie voldoende tijd 

Een veel voorkomende fout bij het maken van gedecoreerde taarten is te weinig tijd voorzien. Er zijn immers verschillende stappen in het creatieproces waar je rekening mee moet houden. Zo laat je de biscuit of de cake best even opstijven in de koelkast. En ook de afwerking kan zeer veel tijd vragen. Natuurlijk is alles afhankelijk van hoe ver je daarin wilt gaan. Als je een heus bloemenboeket wilt maken van marsepein, zal dit natuurlijk langer duren dan enkel het favoriete figuurtje van je zoon of dochter. Decoraties kan je echter wel gemakkelijk op voorhand maken (bijvoorbeeld reeds de dag of twee dagen voordien).

Recepten

We houden je niet langer in spanning. Met onderstaande recepten voor heerlijke taarten kan je direct aan de slag!


Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...