Suikervrij eten met kinderen, start bij het ontbijt!

Wij eten thuis weinig of geen suiker. Als ik dat vertel aan mensen is hun oprechte reactie vaak 'oei' of 'ocharme'. Want het zit er bij velen nogal ingebakken dat we onszelf en / of onze kinderen af en toe eens lekker moeten kunnen verwennen met snoep en koekjes, en dus met suiker. Maar suiker is niet goed voor je lichaam en ook niet voor je tanden.

Iedereen weet dat de kans op gaatjes en tanderosie groter wordt door een teveel aan suiker. Laat de tanden van je kinderen dus zeker jaarlijks nakijken. Wist je trouwens dat OZ een uitgebreide tandverzekering heeft? Neem hier een kijkje voor meer informatie over Dentalia Plus.

Dus laten we gewoon proberen lief zijn voor ons lichaam en af en toe wat minder suiker eten.  Ik geef hieronder graag alvast enkele tips voor een lekker en suikervrij ontbijt.

Suikervrije ontbijttips

Boterhammen

Niets mis met een gewone boterham met bijvoorbeeld kippenwit, gedroogde ham, … Lees zeker het etiket en je leert snel kennen welke charcuterie suikervrij is. Wij kiezen voor donker brood en bakken (meestal) ons brood zelf. Natuurlijk kan het af en toe geen kwaad om andere vleeswaren te eten. Afwisselen is zeker aan te raden.

Ook als je wat zoet wil, zijn er opties. Kies bijvoorbeeld voor confituur zonder suiker.

Cornflakes

Zelf at ik als kind ‘s morgens cornflakes. Liefst die met chocolade. Maar dat is helemaal niet gezond en zit boordevol suiker. Weet dat er suikervrije alternatieven bestaan. Het is even zoeken en ingrediënten lezen, maar eenmaal je weet welke je kan kopen en suikervrij zijn kan je wat afwisselen.

Eieren

Ik kan zo genieten van een ontbijt met eitjes en ook hier heb je zoveel mogelijkheden. Gekookt, gepocheerd, gebakken, een roerei, een omelet, ...

Pannenkoeken

Bij heel wat recepten zit er suiker in het beslag maar dat is helemaal niet nodig. Meestal eten de kinderen hun pannenkoek zo op. Als je er toch wat zoet op wil doen, denk dan aan fruit (banaan, aardbei, ...) of confituur zonder suiker.

Griekse yoghurt met fruit

Voor de kleine honger maak ik Griekse yoghurt met fruit. Als je deze mixt, krijgt je een lekkere zoete yoghurt!

Havermout

Als mijn kinderen kunnen kiezen, zullen ze altijd kiezen voor havermout. Op het internet vind je heel wat verschillende recepten. Wij eten onze havermout redelijk vast en onze favoriete combinatie is met fruit. In de winter maak ik het graag met appeltjes of peer. In de zomer natuurlijk met heerlijke rode vruchten.


Recept havermoutmuffins met blauwe bessen

Muffins zijn ideaal als ontbijt en ze zijn ook gemakkelijk in te vriezen. Voor de kinderen een feestmaaltijd als ontbijt! Win-win.Met dit recept maak je ongeveer 15 muffins. Dit hangt er natuurlijk ook wat vanaf welke vorm je gebruikt.

Ingrediënten:

- 4 eieren
- 2 bananen
- 150 gram blauwe bessen
- 5 dadels
- 400 gram gemalen havermout
- 250 ml melk (of een plantaardig melk*)
- 3 eetlepels bakpoeder

 *Wil je de muffins wat zoeter doen smaken, gebruik dan havermelk of amandelmelk

Bereiding: 

Verwarm je oven voor op 180 graden. Klop de eieren luchtig in een aparte kom. Giet de melk met de bananen en dadels in een blender en mix alles tot een glad mengsel. Voeg de eieren en de rest van de ingrediënten toe en mix nog eens goed door. Als laatste roer je de blauwe bessen eronder en verdeel je het beslag in een muffin bakvorm.

Bak ongeveer 30 minuten tot ze goudbruin zijn. Als je ze wil invriezen, laat ze dan eerst goed laten afkoelen.

Er zijn ideeën genoeg zou ik zeggen, Smakelijk!

X Jess (Exploring Life)