Smaakmeesters: 100 Antwerpse horeca- en speciaalzaken pakken uit met culinair lekkers tijdens oktobermaand

Unieke proevertjes en kookdemo’s tijdens openingsweekend 30 september en 1 oktober

Van zaterdag 30 september tot en met dinsdag 31 oktober 2017 organiseert de stad Antwerpen in samenwerking met gepassioneerde horecaondernemers de derde editie van het culinaire festival ‘Smaakmeesters’. Heel oktober kunnen Antwerpenaars en bezoekers genieten van lekker eten en drinken in de deelnemende zaken en er de Smaakmeesterssuggesties ontdekken. Tijdens het openingsweekend serveren bijna 100 Antwerpse horeca- en speciaalzaken heerlijke proevertjes en is er in de Antwerpse binnenstad heel wat culinairs te beleven op verschillende podia.


© sigridspinnox

Proevertjes en Smaakmeesterspodia tijdens openingsweekend

Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober van 12 tot 18 uur geven de horecaondernemers die deelnemen aan ‘Smaakmeesters’ het startschot voor een maand culinair genieten in Antwerpen. Ze serveren proevertjes (die kosten drie, vijf of acht euro) in hun zaak en geven het beste van zichzelf tijdens interactieve demonstraties, workshops, proeverijen op de vier Smaakmeesterspodia in de binnenstad. Deze podia bevinden zich op de Groenplaats, op de nabijgelegen Vrijdagmarkt, in de Nassaustraat (aan het MAS op het Eilandje) en op de Leopold de Waelplaats (het plein voor het Museum voor Schone Kunsten op het Zuid). 

Een culinair programma voor jong en oud

Naast de proevertjes en de Smaakmeesterspodia valt er nog heel wat culinairs te beleven tijdens het openingsweekend. Zo kunnen bezoekers op de Groenplaats doorlopend leren hoe ze een aardappel laten swingen bij DJ Frietmachine. Op de Vrijdagmarkt brengt een heuse Smaakverhalenmeester sappige culinaire verhalen en weetjes op ludieke wijze. Op het Zuid is er een kruidenmarkt en op het Eilandje is er de expo ‘Antwerpen à la carte’ in het MAS en een culinaire boekenmarkt. In de Smaakmeesterbrochure zit een voucher die gratis toegang geeft tot de expo. Ook kinderen kunnen op de vier locaties naar hartenlust meesmullen van het programma. Zo kunnen ze zelf sapjes trappen en gelatosticks leren versieren. Tussen de vier podia wordt gratis vervoer voorzien met een toeristentram, een elektrische tuktuk  en fietstaxi’s.

Smaakmeesterssuggesties en culinaire wandelingen

De hele maand oktober kunnen bezoekers speciaal geselecteerde Smaakmeesterssuggesties proeven in de deelnemende horeca- en speciaalzaken. Deze gerechten en dranken vertellen het verhaal van het vakmanschap van de Antwerpse Smaakmeesters. Op de zaterdagen en zondagen 7-8, 14-15 en 21-22 oktober organiseert Culinaire Wandelingen VZW ook geleide wandelingen met hoog fijnproeversgehalte in het kader van Smaakmeesters. Inschrijven voor deze wandelingen kan via www.culinairewandelingen.be/smaakmeesters.


© sigridspinnox

Win een waardebon bij een van de Smaakmeesters

Bezoekers kunnen dit jaar gebruikmaken van een spaarkaart die in de Smaakmeesterbrochure zit. Voor een proevertje (tijdens het openingsweekend) krijgen ze één sticker, voor een Smaakmeesterssuggestie (de hele maand oktober) twee stickers. Wie een volle spaarkaart met zes stickers heeft, kan zich online registreren om kans te maken op een van de bijna 100 waardebons, één bij elke Smaakmeester.

Vijf klinkende namen als ambassadeur

Vijf bekende horecaondernemers scharen zich opnieuw als ambassadeur achter het culinaire festival ‘Smaakmeesters’: Naushad Rahamat (Cocktails at Nine), Ingrid Neven (Pazzo), njam!-chef Johan Segers (’t Fornuis), Ronald Ferket (De Vagant) en Sepideh Sedaghatnia (Divin by Sepi). Tijdens het openingsweekend delen ze hun keukengeheimen op de Smaakmeesterspodia. Ronald Ferket: “ ‘Smaakmeesters’ is een uitgelezen kans om een ruim publiek zowel met de verscheidenheid als met de eigenheid van onze keuken te laten kennismaken.”

100-tal deelnemende horeca- en speciaalzaken

‘Smaakmeesters’ telt dit jaar bijna 100 deelnemers verspreid over het historische centrum, het Eilandje en het Zuid. De horeca- en speciaalzaken in kwestie zijn zowel brasseries en restaurants, koffiebars, wijn-, cocktail- en jeneverbars als bakkers en patissiers, chocolatiers, ijssalons en tearooms, slagers, traiteurs en andere speciaalzaken. 

Praktische info

Het volledige programma van het culinaire festival alsook de proevertjes en de Smaakmeesterssuggesties van de deelnemers zijn te vinden op www.smaakmeesters.be. Tijdens het openingsweekend zullen brochures met alle info worden verdeeld ter hoogte van de vier Smaakmeesterspodia. De brochures zijn ook te verkrijgen bij alle deelnemers en in de bezoekerscentra  van Visit Antwerpen (Grote Markt en station Antwerpen-Centraal). In de brochure zijn ook enkele wandelroutes opgenomen, zodat bezoekers op hun parcours geen enkele Smaakmeester moeten missen.

Lees ook...