Picknicken in stijl, dat doe je met … hippe hapjes

Met de lente in aantocht breekt het zonnetje al af en toe door. Kriebelt het bij jou ook al om naar buiten trekken en te picknicken in het park, aan zee of in het bos? Met onze tips verschijn je niet alleen perfect voorbereid op het appel, je tovert ook nog eens de origineelste lekkernijen uit je picknickmand tevoorschijn.

picknick

Wat heb je nodig om te picknicken?

Een goeie voorbereiding is onontbeerlijk, want picknicken doe je niet even snel tussendoor. Trek er gerust een hele namiddag voor uit, en denk vooraf goed na over de hapjes en drankjes die je meeneemt. Die moeten namelijk aan enkele voorwaarden voldoen:

Opeten zonder morsen

We houden allemaal van een lekkere hotdog op tijd en stond. Maar met de mayonaise, mosterd of ketchup die meestal vanaf de eerste hap uit je broodje loopt, is deze Amerikaanse klassieker wellicht niet de ideale picknickhap. Hetzelfde probleem doet zich voor bij broodjes die belegd zijn met te grote stukken tomaat, augurk of ei. Kies beter voor beleg dat óf flinterdun gesneden is (fijne vleeswaren, plakjes kaas, dunne sliertjes komkommer) óf een hoog ‘kleefgehalte’ heeft (tonijnsla, kip curry, gerookte zalm, smeerbare kruidenkaas). Geef extra smaakmakers, zoals opgelegde ajuintjes of kappertjes, er apart bij.

Makkelijk mee te nemen

Je picknickhapjes en -dranken moeten makkelijk te vervoeren zijn. Zorg dus voor goed afsluitbare bakjes voor salades, thermosflessen voor warme dranken, en een koeltas voor koude dranken. Helemaal hip ben je wanneer je individuele slaatjes, muesli of yoghurt verpakt in glazen bokalen of weckpotten. Amerikaanse hipsters zweren bij deze inventieve oplossing om droge ingrediënten en vloeistoffen in één pot te combineren. Zo heb je meteen de dressing bij je slaatje, of de yoghurt bij je granola.

Tip: Kies een picknickplek uit die makkelijk bereikbaar is en waar je – gesteld dat je met de auto aankomt – vlakbij kunt parkeren. Niemand heeft zin om lang te sleuren met picknickmanden en koelboxen.

Hippe hapjes voor een originele picknick

Alles klaar en geïnstalleerd? Dan is het tijd voor wat er écht toe doet tijdens een picknick: het eten, natuurlijk. Vervang het traditionele broodje kaas eens door een Italiaanse foccacia met brie, en laat die boterham met kip curry gerust achterwege in ruil voor een verfijnde panini met kip en dragon.

Liever geen brood? Dan bieden slaatjes dé uitkomst. Je kunt er eindeloos mee variëren en er zowel vegetariërs als vlees- en visliefhebbers blij mee maken. Een aardappelsalade scoort altijd goed – al zeker wanneer je de dressing verfijnt met yoghurt en mosterd in plaats van mayonaise. Ook deze eenvoudige en frisse salade van gerookte makreel is zo’n vitaminebom met lenteallures.

Vergeet het dessert niet

Afsluiten doe je met een zoete toets. Natuurlijk kun je koffiekoeken halen bij de warme bakker, maar met deze zelfgebakken kaneelbroodjes of crumble van rabarber is de verleiding van de zoetekauwen onder je picknickgasten verzekerd!

Lees ook...