Foodie Winnie is gek op wereldse gerechten en exotische ingrediënten. Daarom deelt ze elke maand met ons de specialiteiten van één bepaalde keuken. Welke recepten zijn de moeite waard om eens uit te proberen? En welke ingrediënten dien je daarvoor op de kop te tikken? Deze maand ontdekken we samen met haar de Turkse keuken!
De Turkse keuken is een smeltkroes van smaken en aroma's. Dat is niet toevallig: dankzij haar centrale ligging tussen Europa, Azië en het Midden-Oosten werd het land in het verleden veelvuldig doorkruist door handelaars. Dat heel wat verschillende culturen door de eeuwen heen het land hebben bezocht, heeft bijgedragen aan een boeiende, diverse keuken.
Vers, regionaal en volgens de seizoenen
De Turken hebben daarbij de schitterende eigenschap gehad om het beste uit elk land waarmee ze in contact kwamen te selecteren. Van de Perzen leerden ze vlees, groenten en fruit te combineren, van de Mongolen leerden ze manti maken, van de Grieken leerden ze om rond brood – in plaats van platbrood - te maken. Het beste van wat voorhanden was en dat toevoegen aan hun eigen gebruiken is een belangrijk fundament van wat we vandaag kennen als de Turkse keuken.
In Turkije wordt bovendien uitzonderlijk vers, regionaal en volgens de seizoenen gekookt. Met zeven verschillende regio’s zijn er ook heel wat lokale specialiteiten. In Marmara vind je veel gerechten met kastanjes, in Aegean gerechten met zeevruchten en olijfolie, de Zwarte Zee is bekend omwille van hun ansjovis en er zijn ook Turkse regio’s met bananen- thee- en citrusplanten. In het Anatolische berggebied houden ze van gedroogde groenten als okra, perfect om ze daarna te vullen met bulgur en peulvruchten. Zuid-Oost Anatolië staat dan weer bekend omwille van de pistachenoten die hun weg vinden naar de lekkerste baklava van het land. Begin je de veelzijdigheid te snappen?
Turkse ingrediënten
Wil je de Turkse keuken beter leren kennen? In België in Nederland hebben we één troef: aan Turkse supermarkten geen gebrek. Er langsgaan en een basisvoorraad aan ingrediënten in huis halen is een goed vertrekpunt als je vaker Turks wil koken. En als je in zo’n winkel het bos door de bomen niet ziet, begin dan met onderstaand boodschappenlijstje:
Naast deze minder gangbare ingrediënten zijn Turkse koks ook dol op knoflook, dille, oregano, munt (zowel gedroogd als vers), korianderzaad, wilde tijm, lamsvlees, kip, verse vis, komijn, granaatappel, peterselie en – de koningin der groenten – aubergine.
Bekende Turkse gerechten
Nu goed, wat kun je dan allemaal met dit soort ingrediënten? De representatie van de Turkse keuken is in onze contreien helaas nogal beperkt: döner en shoarma zijn immers lang niet alles. Wij zetten een paar interessante, minder gekende Turkse gerechten op een rij:
Turkse meze
Net als de Spanjaarden en de rest van het Midden-Oosten houden ze ook in Turkije van kleinere gerechtjes om te delen. Hun ‘meze’ vormen een integraal onderdeel van de Turkse eetcultuur en worden traditioneel geserveerd op sociale bijeenkomsten of feesten.
De tafel wordt hiervoor gevuld met een veelheid aan dips en kleinere hapjes. Die dips bevatten vaak yoghurt (cacık bijvoorbeeld, het Turkse antwoord op tzatziki) maar ook gerookte aubergine (Patlıcan Salatası) of paprika en peper (Acılı Ezme). Ook visgerechten vormen een belangrijk onderdeel van meze: inktvisringen of mosselen bijvoorbeeld. En vergeet de dolma niet: die met kruidige rijst gevulde groenten als paprika, tomaten of – hier bekend van op de markt – wijnbladeren.
Koffie en zoet
Aan hartig lekkers geen gebrek, maar ook de afdeling zoet wordt in de Turkse keuken goed vertegenwoordigd. Denk maar aan baklava: laagjes gebak van flinterdun deeg met noten, overgoten met siroop. Daar moet je van houden – vooral omwille van het mierzoete karakter ervan – maar vers uit de oven is dit onweerstaanbaar.
Een andere essentiële pijler van de Turkse keuken is Turkse koffie. Hoe die verschilt van hoe wij koffie kennen? Ten eerste zijn de bonen korter gebrand en fijner gemalen. Ook de bereidingswijze verschilt: Turkse koffie wordt samen met flink wat suiker gekookt in een koffiepannetje, aan filteren doen ze niet. Het koffiegruis belandt dus mee in het kleine kopje waarin Turkse koffie standaard geserveerd wordt.
Even wennen? Waarschijnlijk, maar laat het je niet beletten om die schitterende Turkse keuken vooral verder te ontdekken.