Baklava met pistache

Een recept van Julie Van den Driesschen

Proef de zomer op njam!

Proef de zomer op njam!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
500 gr filodeeg (kant-en-klaar)
150 gr boter
75 gr zonnebloemolie
250 gr fijngehakte pistachenoten
275 gr water
2 el honing (met oranjebloesem)
geraspte zeste van limoen en sinaasappel

Bereiden:

Maak eerst de siroop. Doe de suiker, water en honing in een steelpannetje. Breng aan de kook tot alle suiker is opgelost en voeg op het einde de zestes van limoen en sinaasappel toe. Neem van het vuur en laat één uur intrekken.

Smelt de boter in de microgolf en voeg de zonnebloemolie toe. Roer kort en zet opzij, klaar voor gebruik.

Neem een grote rechthoekige diepe bakplaat. Bestrijk met een borsteltje de bodem van je vorm met het boter-oliemengsel. Leg een laagje filodeeg (dubbelgevouwen: zie handige tip). Bestrijk ook dit laagje met het boter-oliemengsel. Leg een tweede laagje filodeeg in de vorm en bestrijk opnieuw met de vetstof. Herhaal dit proces tot je de helft van je filodeeg hebt opgebruikt. Verdeel in de helft de gehakte pistachenoten (je kan ook gehakte walnoten of amandelen gebruiken). Start terug met je proces van laagje filodeeg, laagje vetstof… tot je het allerlaatste laagje in de bakvorm legt. Bestrijk de bovenste laag nog een laatste keer royaal met vetstof.

Snij nu met een scherp mes horizontale en diagonale stroken. Probeer je mes zo weinig mogelijk op te heffen tijdens het snijden, dan blijft alles mooi zitten.

Bak de baklava af in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht) voor circa 25-30 minuten tot alles mooi goudbruin is. Je gaat het deeg mooi zien rijzen en bladeren. Haal de baklava uit de oven en verdeel onmiddellijk met een grote soeplepel de siroop over de warme baklava. Je zal het horen knetteren (dat is een goed teken!). Werk af met gehakte pistachenootjes.

Handige tip: Het filodeeg dat je meestal zal vinden in de winkel is 50 op 50 cm. Ik vouw dit vel dubbel zodat ik twee laagjes krijg zonder te moeten snijden. Indien je filodeeg kleiner is, leg je twee velletjes op elkaar. 

Inspiratie & blog