Ontdek de Griekse keuken

Foodie Winnie is gek op wereldse gerechten en exotische ingrediënten. Daarom deelt ze elke maand met ons de specialiteiten van één bepaalde keuken. Welke recepten zijn de moeite waard om eens uit te proberen? En welke ingrediënten dien je daarvoor op de kop te tikken? Deze maand ontdekken we samen met haar de Griekse keuken!

Op het leven van een Griek kun je gerust stikjaloers zijn: het land barst van de mooie producten en dat leidt automatisch tot ongeëvenaarde smaken. Wat de bouwstenen zijn van de Griekse keuken en welke minder bekende Griekse gerechten er zoal zijn? Tijd voor een culinair reisje naar Zuid-Europa. 

 

Eten in het Griekse DNA

Griekenland is één van de oudste culturen ter wereld. En waar het oude Griekenland vooral bekend staat om hun politieke en filosofische inspiratie, vormden ook eten en drinken een cruciaal onderdeel in het leven van de oude Grieken. 

De producten uit de regio werden eeuwen geleden al volop benut voor banketten en symposia (sociaal-culturele bijeenkomsten). Dat waren er toen al heel wat: naast zelfgeproduceerde wijn kregen ook olijfolie, brood, kaas, olijven, groenten en fruit een rol op tafel. De oude Grieken snapten heel goed dat samen eten verbindend werkt en dit idee zit vandaag nog steeds overtuigend verankerd in het Griekse DNA. 

Mediterraan op z’n best

We zeiden het al: Griekenland is gezegend met de mooiste producten en dat kun je behoorlijk letterlijk nemen. De vele olijfbomen zorgen voor olijven en olijfolie, geurige kruiden als tijm, oregano en rozemarijn woekeren er in de natuur en door de vele eilanden en kuststreken hebben Grieken ook nog eens toegang tot dagverse vis en zeevruchten. 

Andere typische smaakmakers uit de Griekse keuken zijn feta, honing, Griekse yoghurt, knoflook, citroen, kappertjes, paprika, courgette, komkommer en lamsvlees. Als je weet dat deze ingrediënten stuk voor stuk onder ideale, zonnige omstandigheden kunnen groeien, dan weet je dat Grieks eten gelijkstaat aan Mediterraan op zijn best. 

Bekende en minder bekende Griekse gerechten

Wie Griekenland ooit bezocht heeft weet dat de Griekse keuken meer te bieden heeft dan gyros en tzatziki. Voor de volledigheid maken we hier een selectie van bekende en minder bekende gerechten:

-Gyros: gyros is een populair vleesgerecht dat bestaat uit stukjes gegrild vlees (meestal varken, kip of lam) Het woord "gyros" betekent eigenlijk "draaien" in het Grieks, wat verwijst naar de traditionele bereidingswijze van het vlees. De kracht zit ‘m in de marinade met smaken als knoflook, oregano en tijm. Gyrosvlees is lekker in pita, wraps of bij Griekse salade. 

-Souvlaki: enigszins gelijkaardig aan gyros is souvlaki. Ook hier gaat het om gemarineerd vlees, alleen worden de stukjes bij souvlaki op spiesjes geregen en geroosterd aan het spit. Superlekker met een eenvoudige Griekse salade. 

-Moussaka: klassiek Grieks gerecht waarbij lagen aubergine, aardappel, lams- of runder gehakt en bechamel worden gegratineerd in de oven. 

-Spanakopita: ovengerecht waarbij een kruidig spinazie-fetamengsel in de oven gebakken wordt tussen lagen filodeeg. Grieks, vegetarisch comfort food op zijn best!

-Pastitsio: Griekse ovenschotel vergelijkbaar met lasagne, met lagen pasta, gehakt en bechamelsaus.

-Dolma: druivenbladeren met vullingen die kunnen variëren van rijst, gehakt, noten en/of groenten. Dolma zijn populair als meze (kleinere deelgerechten) en worden vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden. 

-Keftedakia: het Griekse antwoord op gehaktballetjes, soms geserveerd in tomatensaus, vaak ook niet.

-Htapodi Krasato: octopusstoof met rode wijn, tomaten en kruiden. Lekker met gekookte aardappelen of rijst. 

Alcohol in Griekenland

De Griekse keuken valt tot slot niet te begrijpen zonder vermelding van hun alcoholcultuur. Op ouzo zijn de Grieken bijvoorbeeld behoorlijk trots: dat is die heldere anijsdrank, vaak verdund met water. Daar moet je van houden, maar tijdens het aperitief met wat olijven in de Griekse zon misstaat zo’n glaasje absoluut niet.

Minder bekend maar net zo lekker is masticha-likeur. Masticha is hars van de mastiekboom en heeft een gesofiscticeerd en – opnieuw - anijsachtig aroma.  En dan zijn er natuurlijk nog de wijnen, die er duizenden jaren geleden al geproduceerd werden. 

Afhankelijk van de locatie van Griekse druiven ontstaan wijnen met verschillende karakters; zo zijn de wijnen in Santorini hoog in mineralen dankzij de vulkanische bodem.  

In een podcast met Griek Dimitris Palaiogiannis horen we bovendien dat Griekse ouders hun kinderen al op jonge leeftijd slokjes wijn laten proeven. Niet alleen treedt zo smaakgewenning op, de waardering voor de lokaal geproduceerde dranken wordt zo met de paplepel meegegeven. 

Lees ook...