Ontdek Antwerpen met Roger van Damme

In onze nieuwe rubriek ‘ontdek de stad van de njam!-chefs’ gaan we samen met een van onze chefs op verkenning in zijn of haar stad. De spits bijten we af met de Nederlandse Antwerpenaar Roger van Damme. Njam!-chef Roger van Damme is afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen in Nederland en studeerde aan de hotelschool van Brugge. De gedreven chef leerde de modernste kooktechnieken in (onder meer) de Spaanse topkeukens en is vandaag een van ’s werelds meest bekende dessertenchefs. Roger won enkele weken geleden zelfs de trofee ‘Best Pastry Chef of the world’ bij de Best Chef Awards. Zijn restaurant Het Gebaar is gevestigd in hartje Antwerpen en Roger voelt zich vandaag een echte Antwerpenaar.

Dag Roger, hoe ben je eigenlijk in Antwerpen terecht gekomen?

Ik werkte eerst in Noordwijk in een van de beste patisseriezaken van Nederland. Daarna ging ik aan de slag in Breda bij ISPC waar ik de kans kreeg om heel wat cursussen te volgen bij gerenommeerde zaken zoals bijvoorbeeld El Bulli. Het was daar bij ISPC dat ik een makelaar tegen het lijf liep die vroeg of ik geen tearoom wou beginnen in Antwerpen. Het was eerst even zoeken naar de juiste middelen maar de keuze was snel gemaakt. Ik trok naar Antwerpen. De eerste 10 jaar had ik een pand in de Schuttershofstraat en sinds een 15-tal jaar betrek ik het mooie ‘Peperkoekenhuisje’ in de Leopoldstraat. Ik kwam vroeger altijd voorbij dat pand en vond het toen al prachtig. Toen het vrij kwam, heb ik dan ook alles op alles gezet om het te kunnen huren.

Wat trekt je het meest aan aan de stad?

Ik beschouw Antwerpen eigenlijk als de primaire hoofdstad van Zeeuws-Vlaanderen, waar ik ben opgegroeid. Mensen van dorpen zoals Sluis, Oostburg en Goes kijken echt op naar Antwerpen. Voor hen is het dé grote stad om te shoppen, uit te gaan, lekker te eten, enzovoort.

Heb je door de jaren heen een band opgebouwd met Antwerpen?

Absoluut, ik ben vandaag in hart en nieren Antwerpenaar. Als ik ergens kom, ben ik echt fier om te kunnen zeggen dat ik van ’t Stad ben (lacht)!

Over naar je favoriete adresjes. Wat zijn je 3 favoriete restaurants?

Om heerlijk klassiek te eten, ga ik het liefst naar ’t Fornuis. Johan Segers heeft een enorme kennis van de klassieke keuken en in zijn restaurant eten, is pure nostalgie. Als fan van de Japanse keuken ga ik zeer graag naar Izumi, daar eet je volgens mij de beste tonijn van ’t Stad. Een ander fantastisch Aziatisch restaurant is Lam & Yin en daar kan ik zeker de zeebaars met gember aanbevelen.

Wat zijn je 3 favoriete bars?

SIPS blijf ik super vinden. Een eerder klassieke bar, maar wat je er krijgt is kwalitatief altijd van het hoogste niveau. Dit is trouwens een ideaal adresje om te combineren met ’t Fornuis! Izumi kan je dan weer combineren met Bar Palmier, de nieuwe bar van Dennis Broeckx. Supergezellig, trendy, en naast heerlijke dranken ook leuke hapjes! Tenslotte is de wijnbar van ad Bibendum heel fijn voor een goed glas wijn, en het Heilig Huisken voor een goede pint.

Wat zijn je 3 favoriete winkels?

Philip’s Biscuits is een prachtige winkel voor heerlijke koekjes. Désirée de Lille kan misschien wat oubollig aandoen maar daar eet je heerlijke wafels en andere zoetigheden. De kleine traiteurzaak Il pastaiolo in de Wiegstraat is zeker ook de moeite.

Voor kledij ga ik graag bij Verso en River Woods. Maar ook op de Delvaux en Louis Vuitton-winkels mogen we trots zijn in Antwerpen!

Wat zijn voor jou de mooiste plaatsen in jouw stad?

Een wandeling van het Noorderterras naar het Zuiderterras is fantastisch, zeker bij mooi weer. Of de buurt rond ’t Eilandje. Kallo is eveneens een leuke wijk en daar kan ik echt tot rust komen. De botanische tuin (achter restaurant Het gebaar) is natuurlijk mijn favoriet gezien de directe link met mijn keuken.

De Schuttershofstraat, waar ik ben begonnen, blijf ik zeer mooi vinden en daar vind je prachtige winkels. De Kloosterstraat en de Kammestraat zijn ook zeer fijn.

Om af te ronden: heb je een geheim of speciaal plekje dat vraagt om ontdekt te worden?

Voor mij is dat het Elzenveld, daar vind je prachtige kleine oude huisjes. Maar niet doorvertellen, hé!

Doen we zeker (niet), Roger. Bedankt!

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...