Mocktails & More: Non-alcoholische zomerdrankjes met Marie Claessens van The Mocktailclub

Als het weer even mee wilt deze zomer, is er niets fijner dan lekker te aperitieven met vrienden of familie. En dat moet echt niet altijd met alcohol! Tegenwoordig zien we steeds vaker alcoholvrije alternatieven opduiken en ook mocktails (alcoholvrije cocktails) winnen aan populariteit. Zowat elke zichzelf respecterende bar of restaurant heeft er vandaag eentje op de kaart. Deze mocktails zijn tegenwoordig even gesofisticeerd als de gewone cocktails. Door het toevoegen van kruiden, groenten, vers fruit en andere ingrediënten kan je met een mocktail dan ook heel verrassend uit de hoek komen. Marie Claessens, een gedreven jongedame uit Bazel, startte enige tijd geleden een bedrijfje op dat originele non-alcoholische alternatieven wilt aanbieden voor de klassieke aperitieven: The MocktailClub. Wij stelden haar enkel vragen over de huidige mocktailhype.


Dag Marie, waar is bij jou de liefde voor mocktails ontstaan?

Eigenlijk was dit meer uit eigen 'frustratie': ik ben rond mijn 18e allergisch geworden aan alcohol. Omdat er toen zo weinig leuke alternatieven waren voor alcohol, en ik toch graag iets leuks wou (mee)drinken, ben ik zelf beginnen experimenteren met non-alcoholische cocktails.

Hoe ben je dan met ‘The Mocktailclub’ begonnen? Ik moest voor mijn opleiding digitale marketing een blog opstarten en de keuze voor ‘The mocktailclub’ was snel gemaakt. Op deze manier kon ik recepten van mijn alcoholvrije cocktails delen en al snel kwam er meer en meer vraag naar deze creaties. Ondertussen is ‘The Mocktailclub’ mijn job geworden en doen we vooral catering op events. Tegen de herfst willen we ook naar bars en restaurants serveren. En op onze website kan je voor je eigen feestjes of barbecues online bestellingen plaatsen.  

Hoe verklaar je de huidige mocktailhype?

Mensen gaan bewuster om met hun gezondheid en te veel alcohol is duidelijk niet goed. Door dit algemene bewustzijn gaat men op zoek naar andere alternatieven en mocktails zijn vaak de leukste en lekkerste alcoholvervangers! In andere landen zijn er al echte mocktailbars, zoals DJINN in Canada, maar in België is het nog heel even wachten op de eerste echte mocktailbar.


Wat is voor jou een goede mocktail?

Ik ben vooral fan van niet te zoete mocktail. Bijvoorbeeld de eerdere hartige mocktails met kruiden voor een pittige touch. Ik houd er ook van als de mocktail past bij hartige aperitiefhapjes. En de frisheid, door bijvoorbeeld het toevoegen van veel geschaafd ijs, speelt eveneens een belangrijke rol. Wij werken ook uitsluitend met verse groenten, fruit en kruiden en dat proef je! Aangekochte siropen zijn vaak erg zoet en bevatten veel smaak en kleurstoffen. Dat willen wij vermijden.

Probeer je de mocktails ook caloriearm te houden? Het caloriearme (en dus gezondheid-) aspect is zeker belangrijk op en zo heb ik bijvoorbeeld verschillende suikervrije mocktails. Daarnaast gebruik ik altijd ongeraffineerde suikers. De versheid van de ingrediënten is ook zeer belangrijk en daarom werk ik steeds met zo vers mogelijke producten.

Wat is jouw favoriete mocktail?

Momenteel is dat er eentje met appel, gember en tijm. Het recept daarvoor vind je vanaf deze week op www.themocktailclub.com. Het is een mocktail die zoet is door de appel, pittig door de gember en kruidig door de tijm. Heerlijk bij een zomers barbecue! 


Heb je enkele tips om zelf mocktails te maken?

Vooral veel experimenteren en durven proberen. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met kruiden die je normaal in gerechten gebruikt, zoals tijm en  basilicum. Geen prinses in de keuken? Dan kan je ze ook gewoon bestellen in onze webshop!

Bedankt Marie, en nog veel succes! 

De njam!-redactie geeft jullie graag 4 leuke recepten voor zomerse mocktails:

Sven van de njam!-redactie