Met Roger Van Damme naar Noord-Thailand – Deel 2

Thailand is een van Roger van Damme’s favoriete bestemmingen en dat zowel voor (culinaire) reizen als voor de heerlijke Thaise keuken. In het programma Culinair Thailand kon je Roger vorig jaar al volgen in het ‘land van de glimlach’ en achter het (Thais) fornuis. Voor de opnames van de nieuwe reeks reisde Roger in februari 2018 naar Noord-Thailand en meer bepaald naar Chiang Mai en Chiang Rai. Hij ging er op zoek naar de leukste culinaire uitstapjes, ingrediënten en authentieke restaurants. De njam!-redactie trok mee op expeditie en serveert jullie een smaakvol reisverslag aan de hand van (2 keer) 5 activiteiten. Het verslag van de volledige reis kunnen jullie binnenkort natuurlijk bekijken op njam!

Deel 2: Chiang Rai & de ‘Golden Triangle’

Lokale markt in Chiang Saen & koken met de lokale bevolking

Eenmaal aangekomen op onze bestemming, het gezellige dorpje Chiang Saen, wilt Roger natuurlijk direct naar de lokale markt. In Chiang Saen is er een permanente markt in de voormiddag en een leuke avondmarkt. We bezochten er de markt ’s morgens en kochten daar ingrediënten om bij de lokale bevolking te gaan koken.

Pottenbakkerij

Potten bakken, het is niet hetzelfde als taarten bakken. En dat heeft Roger aan den lijve ondervonden! We trokken naar de bekende Thaise artiest Doi Din Dang waar Roger zelf de handen uit de mouwen mocht steken. En ook al waren Roger’s creaties bruikbaar, echt mooi zouden we ze niet noemen… Gelukkig heeft de njam!-chef meer kennis van andere baksels! 

“Golden Triangle Diner”

Een verblijf in het Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort is een ervaring op zich. Want waar ter wereld drink je koffie met zicht op de heuvels van Thailand, Myanmar en Laos (de ‘Golden Triangle’), de samenloop van de Ruak- en Mekong-rivieren, én olifanten in de vrije natuur? Alleen daarvoor zou je al naar dit hotel afzakken. En dan is er ook nog het eten. In dit hotel kan je lunchen en dineren in een van de twee restaurants in het hotel zelf of op een locatie naar keuze met ‘Dining by Design’. Wat denk je bijvoorbeeld van een diner op het terras met uitzicht op de machtige Mekongrivier, een lunch te midden van groene rijstvelden, of een diner in een privérestaurant in de bamboebossen van het olifantenkamp?

De duurste koffie ter wereld

In het Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort kan je bovendien terecht voor een kopje van de duurste koffie ter wereld: de Black Ivory Coffee. Deze koffiesoort is de zeldzaamste en ook de duurste koffie ter wereld. De echtgenotes van de mahouts (olifantenverzorgers) plukken hiervoor de beste Thaise Arabica koffiebonen en gebruiken deze als onderdeel van de voeding voor de olifanten. De olifanten kunnen deze bonen niet verteren maar er gebeurt wel een soort van fermentatie na het opeten. Nadien worden de bonen inderdaad…. uit de mest van de olifant geplukt. Na het (zeer zorgvuldig!) wassen en drogen wordt er een unieke koffie geproduceerd. We proeven een bloemig aroma met toetsen van chocolade, noten en bessen. Een toegankelijke, niet te bittere koffie met een uniek smaakprofiel. Leuk weetje: deze koffie is ongeveer even duur als kaviaar!

Van land naar land in de Golden Triangle

Het einde van onze reis naar Noord-Thailand bevond zich eigenlijk in drie landen: Thailand, Laos en Cambodja. De Golden Triangle is een gebied van ongeveer 950.000 vierkante kilometer dat zich op de grens van deze drie landen bevindt. Vroeger was de streek vooral gekend voor zijn opiumproductie maar dat is door het ‘Royal Project’ gelukkig sterk veranderd. Door dit project werd de opiumproductie omgebogen tot een duurzame industrie met de teelt van groenten, fruit, bloemen en andere gewassen, en zo dus ook een betere levensstijl voor de lokale bevolking. De Golden Triangle op een unieke manier bezoeken? Boek dan een nachtje in het Four Seasons Tented Camp Golden Triangle. Je komt er enkel per boot en slaapt er in luxueuze tenten midden in de jungle. Niet goedkoop, maar wel een onvergetelijke ervaring!

Hieronder geven we je tenslotte nog wat praktische informatie mee. Zo kan je direct aan de slag met het plannen van je eigen reis naar Thailand!

Prachtig logeren in Chiang Rai: Het Anantara Resort Golden Triangle Chiang Rai

Het mooie Anantara Resort Golden Triangle Chiang Rai ligt op een unieke locatie in de Golden Triangle. Het is een hotel waar je volledig tot rust kan komen. Prachtig gelegen midden in de jungle, met een zwembad met panoramisch uitzicht op het groen, is dit een plek waar je een wordt met de natuur. En daar zitten de olifanten die op het hoteldomein leven zeker voor iets tussen!

Blijvende hoogtepunten voor Roger van Dame: lokale markten en Bangkok

Voor Roger vormen de lokale markten telkens opnieuw een hoogtepunt. Hij ontdekt er altijd nieuwe ingrediënten of verrassende smaken. Een ervaring die hij dan ook in elk dorp, maar ook in elke grootstad aanbeveelt.

Bangkok is een andere favoriet van de chef en tijdens elke reis naar Thailand probeert hij er enkele dagen door te brengen. Op de eerste plaats voor de duizelingwekkende sfeer, maar zeker ook voor het eten! Naast de sterk opkomende topgastronomie is Roger ook fan van het bekende streetfood: volgens de njam!-chef iets wat iedereen moet (durven) ontdekken! En vergeet zeker geen ritje te maken met de Tuk Tuk: Roger’s favoriete vervoersmiddel in het Oosten.

Om af te sluiten geven we jullie nog enkele van Roger’s favoriete adresjes in de Thaise hoofdstad:

  • Paste voor een vernieuwende Thaise keuken, bekroond met een Michelin ster
  • Lebua Sky Bar voor een lekkere cocktail met spectaculair uitzicht. Slapen kan je hier trouwens in hetzelfde gebouw in het Lebua hotel, een luxehotel met kamers met prachtig uitzicht. En dineren kan je hier eveneens fantastisch, bijvoorbeeld bij restaurant Mezzaluna dat recent maar liefst twee Michelin sterren kreeg
  • Restaurant Le Du voor een moderne Thaise keuken met fantastische ingrediënten
  • Health land als ideale stop om tot rust te komen met een massage of spa behandeling
  • Emquartier voor shopping met zijn luxueuze winkels, vernieuwende food stores en internationale uitstraling

Transport

Vliegen naar Bangkok kan je rechtstreeks vanuit Brussel met Thai Airways, en dat maar liefst 5 keer per week! Meer informatie vind je op deze website.

ให้เร็วที่สุดในประเทศไทย (ofwel: tot snel in Thailand!)

Sven van de njam!-redactie