Mega maïs: 10 weetjes, tips en recepten

Maïs is een fantastisch ingrediënt. Niet alleen kan je er zowat alles mee maken - van brood tot whisky – het is ook een goedkoop en voedzaam product. Geen wonder dus dat het een van de meest geteelde gewassen ter wereld is. In dit artikel zetten we graag “mega maïs” in de kijker met 10 weetjes, tips en recepten. 

1. Weetje: maïs is een graansoort

In tegenstelling tot wat velen denken, is maïs geen groente maar een graansoort. Dat neemt natuurlijk niet weg dat maïs vaak als groente gebruikt wordt. Maar wist je dat de meeste maïs eigenlijk gebruikt wordt voor andere doeleinden, zoals veevoeder, bio-ethanol en afgeleide producten zoals glucosestroop? De twee belangrijkste soorten maïs zijn suikermaïs (de zoete maïs die wij gebruiken voor consumptie) en snijmaïs (de maïssoort die vooral gebruikt wordt als veevoeder). Daarnaast bestaat er ook energiemaïs, siermaïs en genetisch gemanipuleerde maïs. Van de suikermaïs bestaan er verschillende varianten en zo kan je bijvoorbeeld ook blauwe en paarse maïs vinden.

2. Weetje: maïs wordt meer geconsumeerd dan rijst of tarwe

Maïs is op wereldwijde schaal een van de belangrijkste onderdelen van het basisvoedsel. De totale productie wordt geschat op iets meer dan een miljoen ton en dat is meer dan bijvoorbeeld rijst of tarwe. In Mexico, bijvoorbeeld, wordt maïs in bijna elke maaltijd verwerkt. Van tortilla’s tot maïssoep. Maar ook in de Verenigde Staten is maïs ontzettend populair, denkt maar aan de bekende cornflakes bij het ontbijt of de gegrilde maïskolven bij vleesschotels.

3. Weetje: maïs groeit overal, maar vooral in Amerika

Maïs is een eenjarig gewas dat overal ter wereld geteeld wordt. De vruchten van de maïsplant groeien in kolven en daarin zitten de maïskorrels die wij consumeren. De grootste maïs producerende landen zijn de Verenigde Status, China en Brazilië. Maïs wordt overigens gezien als een goede luchtreiniger: ze produceert meer zuurstof dan bijvoorbeeld een bos. Er wordt soms beweerd dat maïs niet gezond zou zijn, maar dat klopt niet: maïs bevat immers veel vezels, vitaminen en koolhydraten. Wel bevat maïs wat suiker, maar veel minder dan vele soorten fruit.

4. Tip: verwerk maïs in zowel zoete als hartige gerechten  

Voor wat ons betreft, is het allerleukste van maïs de zeer uitgebreide gebruikstoepassing. Want je kan er in de keuken echt alle kanten mee uit. Je kan maïs gebruiken als groente, bijvoorbeeld in salades of soepen, maar ook als brood- of meel vervanger. Probeer bijvoorbeeld eens dit pittig gekruid maïsbrood. Ook als snack is maïs fantastisch, bijvoorbeeld als de immer populaire popcorn. Wist je trouwens dat polenta ook gemaakt is van maïs? Een leuke tip: gebruik maïs in je gerechten om een zoete toets toe te voegen. Denk daarbij aan je dagdagelijkse maaltijden zoals spaghetti, salades of puree.

5. Tip: zorg dat je altijd enkele blikjes maïs in huis hebt

Maïs kan je prima vers bereiden maar er is absoluut niets mis met maïs uit blikjes. Ook ingeblikte maïs is immers zeer gezond en kan je in tal van gerechten verwerken. Bovendien is maïs in blik veel goedkoper dan verse maïs, en kan je de blikjes vaak jaren bewaren. Het is dus een prima idee om altijd een voorraadje in huis te hebben.

6. Tip: maïs kan je perfect invriezen

Een andere bewaartip voor maïs: invriezen. Daarvoor blancheer je best eerst de volledige kolven een minuutje of 10. Nadien kan je de volledige (afgekoelde) maïskolf invriezen, of de korrels van de kolf halen en deze in gebruiksklare porties in diepvrieszakjes invriezen. Zo kan je jouw voorraad optimaal gebruiken. Maïskolven laat je voor gebruik best ontdooien en gaar je nadien verder, bijvoorbeeld op de barbecue. Losse maïs kan je zo gebruiken. 

7. Haal maïs van de kolf als een pro

Maïs van de kolf halen, kan soms een lastig karweitje zijn. Nochtans is er een eenvoudig truckje. Snijd daarvoor het onderste stukje van de maïs af, en plaats deze met het vlakke stuk in een grote kom. Snijd nu met een mes van de bovenkant naar de onderkant van de maïskolf de korrels af. Indien je een groot mes gebruikt, kan je eventueel een klein kommetje omgekeerd in de grote kom plaatsen. Daarop zet je dan de maïskolf en zo zal je niet met het mes tegen de randen van de grote kom stoten. 

8. Recept: Maïssoepje met gegrilde maïs

9. Recept: Keniaanse maïsschotel

10. Recept: Gegrilde maïskolven met papillot van kaas

Lees ook...