Maak kennis met de nieuwe vegan njam!-foodie Lenna Omrani

Gezond eten is vandaag geen trend maar een standaard. Iedereen doet er op een of andere manier aan mee. Want het is niet alleen goed voor jezelf, gezonde voeding is vaak ook beter voor het milieu. Daarom dat de veganistische keuken vandaag zo populair is. Veganisten eten geen vlees, vis of pluimvee, maken geen gebruik van dierlijke producten (zoals zuivelproducten en honing) en consumeren ook geen niet-eetbare dierlijke producten zoals leer of wol. Veganisme is zo populair dat er zelfs een eigen dag voor bestaat: World Vegan Day. Ook bij njam! zijn we overtuigd van de voordelen van veganisme. We zijn daarom verheugd om jullie een nieuwe samenwerking aan te kondigen met Lenna Omrani, een Nederlandse foodie en vegan-fanaat.  Haar doel is eenvoudig: ze wilt mensen gezond en gebalanceerd laten eten. Daarmee wilt ze iets terug doen voor de wereld en de mensen om haar heen. De recepten die ze op haar blog deelt zijn niet alleen natuurlijk en plantaardig, ze zijn ook heerlijk en zien er fantastisch uit. We maken vandaag kennis met onze nieuwe vegan njam!-foodie, Lenna Omrani.

Dag Lenna, welkom bij njam!. Vanwaar komt jouw liefde voor lekker en gezond eten? 

Ik ben heel mijn leven al dol op eten. Ik heb altijd gehockeyd op hoog niveau en daar was gezonde voeding heel belangrijk. Ik moest er veel trainen en voeding is eigenlijk een onderdeel van zo’n training. Op een gegeven moment kreeg ik echter een blessure en toen ben ik me nog meer gaan verdiepen in het belang van voeding. De herkomst en de impact op het milieu waren daarbij nieuwe aspecten die me gingen interesseren. En zo ben ik eerst bij een plantaardige en later bij een veganistische voedingsstijl terecht gekomen. Vandaag eet ik voor 99% vegan.

Wat daarbij wel belangrijk is, is het eetplezier. Ik heb immers ook eetproblemen gehad waarbij ik veel te streng was voor mezelf. Ik wou echt alleen gezond eten. Daardoor at ik te weinig en ik was er te obsessief mee bezig. Balans is een van de belangrijke aspecten in een goede voedingsstijl: het grootste deel van je voeding moet gezond zijn, maar je moet er vooral ook van kunnen genieten. De kunst is dus om gezonde recepten te creëren die vooral lekker en ‘fun’ zijn. En je mag best eens iets eten wat minder gezond is. Wist je bijvoorbeeld dat Oreo koekjes vegan zijn? Ze zijn natuurlijk niet supergezond, maar dat moet soms dus ook kunnen. Hetzelfde geldt voor goede vetten, zoals de vetten die je vindt in noten.

Hoe ben je vandaag bezig met gezonde voeding?

Eerst en vooral heb ik mijn website/blog en mijn Instagrampagina, waar ik elke dag recepten deel. Daarnaast ben ik momenteel bezig met mijn eerste kookboek. En er zit eigenlijk al een tweede kookboek in de planning (lacht)! Ik werk ook samen met bedrijven die plantaardige producten produceren of verkopen. Met mijn activiteiten wil ik vooral mensen inspireren. En dat zeker niet alleen voor mensen die al vegan zijn, maar net voor diegenen die het niet zijn. Ik vind het fantastisch als zij ook eens een dagje vegan uitproberen. Vandaar trouwens de naam van mijn boeken, “Every Day Vegan”.

In de toekomst komen er waarschijnlijk nog kookboeken en zou ik zeer graag een echt vegan programma op de televisie willen beginnen. Ook evenementen of workshops/masterclasses rond een veganistische levensstijl zitten in de planning.

Dat horen we graag! Kan je ons meer vertellen over wat je juist zal doen bij njam! binnenkort ?

Zeker! Via een Belgische vriendin ben ik bij njam!-TV terechtgekomen. Ik vind het natuurlijk super dat jullie nu ook in Nederland actief zijn. Binnenkort gaan we voor de njam!-website vegan foodvideo’s opnemen. Het worden heerlijke recepten die geïnspireerd zijn op comfort of fast food, maar dan vegan. Denk aan vegan burgers, lasagne, pizza, pasta, ...

Wat is voor jou een gezonde levensstijl? 

Balans is voor mij essentieel. Let wat op, maar geniet ook. Daarnaast is het zeer belangrijk dat je 100% luistert naar je lichaam én je daaraan overgeeft. Je lichaam geeft immers aan wat het nodig heeft. En vaak is dat eenvoudig: heb je honger, eet dan. Heb je een suikerdipje, ga dan voor iets zoet. En let er op een gezonde manier op dat je niet te veel zondigt – maar verbied het jezelf niet.

Tijd voor enkele van jouw favorieten. Wat zijn jouw favoriete gezonde gerechtjes? 

Ik houd heel erg van curries. Daar kan je zo veel mee variëren qua bijgerechten zoals rijst of noedels. In de winter ben ik erg fan van pompoen in al haar facetten: soep, puree, in de oven, … heerlijk! Tenslotte maak ik zeer graag vegan pannenkoeken.

Als je toch eens zondigt, wat komt er dan in het bord?

Oh, dat is vast en zeker mijn vegan oreo cheesecake. Héérlijk! Het recept daarvan vind je op mijn blog en in mijn boek.

Om af te sluiten: heb je alvast een goede tip voor wie vaker plantaardig wil eten? 

Probeer eens aan de slag te gaan met vleesvervangers. Die worden de laatste jaren echt veel beter en je zal vaak het verschil niet meer proeven. Zo bestaat er reeds vegan kip, vegan gehakt en vegan shoarma. Wissel dat af met linzen en kikkererwten voor de variatie. Probeer daarbij een op een te vervangen. Neem dus een gerecht dat je kent met kip en vervang de kip door vegan kip. Veel eenvoudiger kan het niet en het zal zeer vertrouwd aanvoelen.

Bedankt Lenna, en veel succes met het programma!

Sven van de njam!-redactie