Lekker van bij ons: eitjes

Echt van bij ons, echt lekker!

Bij njam! vinden we het onze plicht om jullie te voorzien van inspiratie voor in de keuken. Daarbij vormen producten van eigen bodem steeds vaker een belangrijk onderdeel. Want meer dan ooit geldt: lokaal betekent verser, eerlijker en vaak gewoon ook lekkerder. Daarom starten we eind november op njam!-tv met een gloednieuw programma met njam!-chef Bart Desmidt. Bart wil de kijkers inspireren met lekkere producten van bij ons en zal laten zien hoe je met lokale ingrediënten superlekkere én eenvoudige gerechten voor de feestdagen kan bereiden. Elke aflevering zal hij een heerlijk hoofdgerecht klaarmaken, gecombineerd met verrassende hapjes, een voorgerecht of een dessert. 

Het programma wordt gemaakt in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). VLAM voert promotie voor de lekkerste (en mooiste) producten uit eigen land. Dat doen zij met een eigen platform, lekkervanbijons.be, en verschillende activiteiten door het jaar heen. Zij zijn er – net als wij – van overtuigd dat we fier mogen zijn op onze eigen producten. Die worden namelijk stuk voor stuk gemaakt door absolute vakmensen met grote expertise, veel betrokkenheid en heel veel passie. En dat proef je.

De komende weken zetten we daarom 6 ‘heldenproducten van eigen bodem’ in de kijker op onze website waarmee njam!-chef Bart Desmidt aan de slag zal gaan in het nieuwe programma. Vandaag is het de beurt aan een dagelijks product van eigen bodem: eitjes

De kip of het ei? 

De oorsprong van de kip ligt in Zuidoost-Azië of China. Daar zijn vondsten gedaan van gedomesticeerd pluimvee van zo'n 4000-6000 jaar oud. Via Mesopotamië en Griekenland is de kip in Europa terechtgekomen. In onze streken is de kip vermoedelijk rond 200 voor Christus geïntroduceerd. Maar pas in de tweede helft van de negentiende eeuw werd het houden van kippen op de boerderijen een algemeen gebruik.

Belgische eieren zijn vandaag de dag ingeburgerd in zowat elke keuken en we mogen terecht trots zijn op onze eieren. In elke schakel van het productieproces wordt immers nauwlettend toegezien op de kwaliteit van onze eieren. De snelle doorstroming van de producent naar de winkel garandeert eieren van topkwaliteit: vers en heerlijk van smaak!.

Met eieren kan je in de keuken ei-ndeloos variëren: koken, pocheren, bakken of verwerken in een taart, een meringue, een quiche of een soufflé. Ja, je kan er sowieso je ei wel in kwijt.

Enkele cijfers en weetjes: 

  • De kleur van het ei heeft te maken me het ras van de kip en kan je afleiden uit de kleur van haar oorlel. Zijn de oorlellen rood, dan legt de kip bruine eieren, zijn de oorlellen wit, dan legt ze witte eieren. Het is dus niet zo dat witte eieren uit legbatterijen komen of van mindere kwaliteit zouden zijn. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer. Als de kip bv. veel maïs en gras eet, zal de dooier donkerder zijn.
  • Scharreleieren zijn afkomstig van kippen uit een scharrelstal, waarin ze ruimte hebben om te scharrelen. Bij vrije uitloop mogen de kippen in open lucht. Bij bio-eieren is dat ook het geval, maar de kippen krijgen biologisch voeder en iets meer ruimte dan als ze binnen zitten.
  • Een gemiddeld ei weegt 66 gram. Eén ei levert 6 gram eiwitten op, dit is te vergelijken met het eiwitgehalte van een glas melk of een potje yoghurt (100 gram vlees bevat 20 gram eiwitten)
  • Volgens de voedingsdriehoek mogen we zo’n 6 eieren per week eten. Hierbij telt men ook eieren die verwerkt zijn in andere gerechten.
  • De voedingswaarde van een ei bedraagt 90 kcal. Eieren bevatten mineralen zoals fosfor, selenium, calcium en ijzer, naast vitamines A, D, B2 en B12.
  • Wist je dat je een gekookt ei of een spiegelei het beste eet op een snee volkorenbrood of combineert met veel groenten? Je bent ook beter niet te kwistig met zout. Beter zijn verse kruiden en versgemalen peper.

Bronnen: www.lekkervanbijons.bewww.njam.tv, https://www.belgianeggs.com/ 

Eitjes op de feesttafel

Verrassend veelzijdig, van amuse, soepje, voorgerecht, hoofdschotel tot zelfs dessert kan je je gasten verwennen met creatieve eiergerechten. Heerlijk kleurrijk en bovendien te krijgen voor een appel en een ei! Op de feesttafel verdient het ei eveneens een mooie plaats. Dat vindt ook Bart Desmidt en daarom selecteerde hij voor zijn nieuwe programma overheerlijke recepten.

Meringue met advocaat van jenever 

Varkenskroon met bloemkool en mousseline van pickles  

Rijstpap met confituur van melk 

Krijg je niet genoeg van de Belgische eitjes? Met onderstaande eierrecepten maak je jouw feesttafel dit jaar compleet:

Smakelijk!
De njam!-redactie

Lees ook...