Kiss my Quiche - De perfect quiche in 6 stappen

Wie kan er nu niet genieten van een heerlijke quiche? Deze hartige taart, oorspronkelijk afkomstig uit Lotharingen, heeft ondertussen een vast plaatsje veroverd in ons keukenrepertoire. De basis van een goede quiche is een bodem op basis van boter, water en bloem. Die wordt gevuld met een hartige vulling van eieren, room, groenten, vis of vlees. Vaak wordt ze afgewerkt met kaas. Je kan een quiche zowel warm als koud eten en er naar hartenlust mee variëren. Vandaag zetten we de 6 belangrijkste stappen voor een perfecte quiche op een rijtje.

De bodem/de korst is de basis en moet perfect zijn

Net als bij een pizza valt of staat een quiche met de korst (en dat mag je letterlijk nemen). Meestal wordt daarvoor bladerdeeg gebruikt. Dat kan je zelf maken, maar in de winkel heb je ook prima voorgemaakte bladerdeegsoorten. Deze zijn bovendien al mooi voorgevormd en dat zal leiden tot een egaler resultaat. Je kan daarnaast ook kruimeldeeg gebruiken (voor een korreliger resultaat) of filodeeg (een goede oplossing voor een vegan-quiche).

Bereid het bakproces voor en besteed er voldoende aandacht aan

Eenmaal je het deeg hebt gekozen, kan je beginnen aan je bakvoorbereidingen. Wanneer je bladerdeeg gebruikt, bak je deze best even blind voor. Daarvoor vul je de vorm met het deeg, doe je er bakpapier over en vul je deze vervolgens met een steunvulling (bv. bakparels, droge bonen of rijst). Het bladerdeeg bak je dan 15 minuten in de oven op 180 graden en vervolgens nog eens 2 minuten zonder de steunvulling. Nadien laat je deze afkoelen en kan je beginnen met je vulling. Gebruik voor het bakken altijd een metalen bakvorm, deze zal zorgen voor een krokantere korst.

Zorg voor een stevige en droge vulling

De basisvulling van een quiche bestaat meestal uit eieren, room en kaas. Gebruik daarbij minstens 1 ei per 100 ml vocht (bv. room), zo wordt je vulling voldoende stevig. Deze vulling wordt nadien aangevuld moet groenten, vlees of vis. Bij deze ingrediënten is het belangrijk dat ze voldoende droog zijn. Hoe natter je vulling, des te minder vast deze is en ook je korst zal erdoor minder krokant zijn. Dep dus je groenten, vlees of vis goed droog vooraleer je ze in de vulling verwerkt.

Zorg voor voldoende kruiding 

Een quiche wordt normaal gezien niet meer gekruid na het bakken en moet dus vooraf voldoende gekruid worden. Peper, zout en nootmuskaat zijn onontbeerlijk, maar ook kruiden zoals basilicum, oregano, tijm of zelfs chili zullen je quiche karakter en diepgang geven. De kruiden die je best gebruikt zijn afhankelijk van je vulling. Zo is basilicum bijvoorbeeld heerlijk bij tomaat en dragon bij tonijn met broccoli.

Maak een mooie topping 

Het oog wilt ook wat, en daarom besteed je best ook wat aandacht aan de topping. Vaak is een laagje kaas daarbij de basis. Deze zorgt immers niet alleen voor smaak maar ziet er ook mooi uit. Daarop kan je naar hartenlust ingrediënten toevoegen: verse kruiden (best na het bakken), stukjes groenten, vlees of vis, of zelfs eetbare bloemen: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Laat de quiche wat afkoelen vooraleer je ten aanval gaat 

Na het bakken is het belangrijk om je quiche eerst wat te laten afkoelen. Zo zal de vulling steviger worden en de korst krokanter zijn. Indien je de quiche graag warmt eet, kan je ze nadien perfect nog even opwarmen in de oven.

Recepten 

Afsluiten doen we naar goede gewoonte met enkel recepten van onze njam!-chefs. Veel succes, en smakelijk!

Sven van de njam!-redactie