Ingrediënt in de kijker: zoete aardappel

Met onze reeks “ingrediënt in de kijker” nemen we bepaalde ingrediënten onder onze culinaire loep. Zowel handige tips, interessante weetjes als inspirerende recepten komen daarbij aan bod. Deze keer zetten we de zoete aardappel in de schijnwerpers. Dit zoete zusje (of is het stiefzusje?) van de gewone aardappel biedt werkelijk eindeloze mogelijkheden in de keuken. In dit artikel geven we je 10 verrassende weetjes, praktische tips en sluiten we af in ware njam!-stijl met enkele heerlijke recepten.

1. Weetje: de zoete aardappel is geen familie van de aardappel

We gaven het in de inleidende paragraaf al aan: de zoete aardappel is eigenlijk geen zusje, maar eerder een stiefzusje van de gewone aardappel. Ze zijn immers geen familie van elkaar. De naam doet anders vermoeden, maar de zoete aardappel is geen echte aardappel. De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd en officieel Ipomoea batatas, behoort tot de windefamilie, terwijl gewone aardappelen deel uitmaken van de nachtschadefamilie. De zoete aardappel heeft zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika en verspreidde zich in de 15e en 16e eeuw via ontdekkingsreizigers over de wereld. De gewone aardappel werd echter eerder verspreid en werd sneller een basisvoedsel voor de wereldbevolking.

2. Weetje: zoete aardappels bestaan er in verschillende kleuren

Ondanks hun verschillen vertonen gewone en zoete aardappelen qua uiterlijk overeenkomsten – vandaar ook de gelijkenis in de naam. De zoete aardappel heeft een bonkige vorm, maar valt op door zijn kleurrijke verschijning. De schil kan variëren van wit, geel, oranje, roze, rood tot bruin, terwijl het vruchtvlees uiteenloopt van wit en geel tot diep oranje en zelfs paars. In onze contreien is het vooral de oranje variant die je in de winkel vindt. Het loont echter zeker de moeite om ook eens de andere kleuren te ontdekken en je gasten op die manier te verrassen.

3. Weetje: zoete aardappels zijn zeer gezond

Zoete aardappels zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Ze zitten boordevol vitamine A, C en vezels en leveren langzame koolhydraten voor een stabiel energieniveau. Zet ze daarom gerust 2 tot 3 keer per week op het menu, met een portie van 150-200 gram per persoon, bijvoorbeeld als vervanger van gewone aardappels.

4. Weetje: zoete aardappels zijn heerlijk in desserts

Zoete aardappels zijn tegenwoordig een veelgebruikt ingrediënt in onze keuken, vooral als vervanging van, jawel, gewone aardappels. Maar je kunt ze voor veel meer gebruiken, bijvoorbeeld in desserts. Door hun zoete smaak en volle, vullende textuur vormen ze een geweldig alternatief voor of aanvulling op vaak vette vulstoffen zoals boter, room en suiker. Enkele desserts met zoete aardappel die je zéker eens moet maken? Deze fantastisch lekkere zoete aardappeltaart en deze verrassende brownies van zoete aardappel.

5. Tip: gebruik de schil in (sommige) gerechten 

De schil van de zoete aardappel is eetbaar en zit vol voedingsstoffen, zoals vezels en antioxidanten. Je kan deze dus gerust gebruiken in gerechten zoals bij het roosteren of bakken van de aardappelen. In soepen of stoofschotels voegt de schil extra textuur en smaak toe. Bij gerechten zoals puree of desserts is het echter beter de schil te verwijderen voor een zachter resultaat. Zorg er altijd voor dat je de zoete aardappels goed wast voordat je de schil gebruikt.

6. Tip: de perfect krokant zoete aardappelfrietjes 

Het is voor ons lang een mysterie geweest: de perfect krokante zoete aardappelfrietjes. Na lang zoeken hebben we echter via de njam!-website (hoe kan het ook anders) hét geheim ontdekt: maïszetmeel. Door de frietjes voor het bakken lichtjes met maïzena te bestrooien, krijgen ze een heerlijk krokant korstje. Het volledige recept ontdek je via deze link.

7. Tip: je kan zoete aardappels heel lang bewaren

Zoete aardappels kun je, mits de juiste bewaarmethode, verrassend lang bewaren. Het is vergelijkbaar met gewone aardappels: bewaar ze op een koele, droge en donkere plek, zoals een kelder of voorraadkast, en je kunt ze soms tot wel een maand bewaren. Bewaar ze echter niet in de koelkast, want de kou beïnvloedt de smaak en textuur. Gekookte of gebakken zoete aardappels blijven maximaal 3-4 dagen goed in de koelkast, of tot wel 3 maanden na invriezen.

Recepten

Om de veelzijdigheid van de fantastische zoete aardappel te tonen, sluiten we graag af met drie creatieve recepten:

Lees ook...