Ingrediënt in de kijker: ruige radijzen

De lezers van deze blog inspireren we elke week met tips, weetjes en recepten. Dat doen we bijvoorbeeld aan de hand van onze reeks “ingrediënt in de kijker’. Vandaag kiezen we voor radijs. Deze eigenzinnige, ietwat ruige groente staat bekend voor de scherpe smaak en is goed ingeburgerd in de Vlaamse keukens. Tijd voor weetjes en recepten! 

Wat is radijs

De radijs is een plant die behoort tot de kruisbloemfamilie. De ondergrondse wortels, of een deel daarvan, is wat wij kennen als de eetbare ‘radijsjes’. Deze zijn meestal bolvormig, al zijn er ook varianten die cilinder- of ovaalvormig zijn. De bolle radijsjes zijn meestal rood van kleur, maar er zijn ook soorten die wit-rood of zelfs wit van kleur zijn. De smaak van radijs is vrij pittig en licht peperig. In sommige landen wordt het loof ook gegeten. Radijzen zijn zeer gezond, want ze bevatten veel vitamines en mineralen. Ze zouden ook goed zijn voor de spijsvertering.

Van waar komt radijs

Radijzen kwamen reeds voor in het Oude Egypte en bij de Grieken. In het oude China en Japan werden ze ook gebruikt als sierplanten. Vanaf de 16e eeuw kwamen radijzen ook voor in Europa. Radijzen worden vandaag vooral gekweekt in het noorden en het westen van Europa, in China groeit radijs nog in het wild.

Soorten radijs 

De bekendste soorten radijs in onze contreien zijn: 

  • Rode radijzen: de meest voorkomende soort radijzen, met een kleine, bolle vorm en rode kleur. De rode radijzen worden vooral rauw gegeten, bijvoorbeeld als tussendoortje, in salades, of zelfs op een boterham met wat boter. 
  • Rammenas: rammenas is een grote soort radijs die de voorbije jaren steeds vaker voorkomt. De smaak is iets minder pittig dan de gewone radijs en rammenas bestaat in een witte en zwarte variant.
  • Daikon: deze Japanse reuzeradijs is een variant op de rammenas. Ze is wit van kleur en kan tot wel 30 centimeter lang worden. 
  • IJspegels: ijspegels zijn witte, spitse radijzen die de vorm van een ijspegel hebben. Ook deze radijzen zijn wat minder pittig van smaak.
  • Witte radijzen: het zusje van de rode radijzen, met een witte kleur en een wat zoetere smaak.
  • Red, blue en green meat radijzen: deze radijzen zijn oorspronkelijk afkomstig uit China en hebben een prachtig gekleurde binnenkant. 

De pittige smaak van radijs

De pittige smaak in radijzen wordt veroorzaakt door mosterdolie. Die ontstaat door zonlicht, en daarom zijn radijzen pittiger in de zomer dan in de winter. Wist je trouwens dat je het pittige kan verzachten door de rode buitenkant van de radijsjes af te snijden of af te pellen?

Radijs aankopen en bewaren

Let er bij het aankopen van radijzen op dat ze goed stevig zijn en dat het loof er mooi groen uit ziet. Dat loof snij je er best wel zo snel mogelijk af, want dan blijven ze langer vers. Je kan ze in de koelkast in een natte handdoek bewaren, dan blijven ze zeker een week of langer goed. Radijsjes invriezen doe je beter niet, want bij het ontdooien zullen ze papperig worden.

5 recepten met radijs 

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...