Kom kom komkommer
Bij njam! plaatsen we geregeld een ingrediënt in de kijker om onze lezers te inspireren. Daarbij focussen we niet alleen op recepten: we geven ook graag weetjes en tips & tricks. Want kennis over lekker eten heb je nooit genoeg, toch? Vandaag is het de beurt aan komkommer. Een veelzijdig ingrediënt dat je wat ons betreft altijd in huis moet hebben. Wij zetten voor jullie vandaag 7 weetjes en recepten op een rij.
Wat is komkommer?
Komkommer is een vruchtgroente en familie van de meloen en de courgette. Het is een eenjarige plant waarvan de vrucht wordt gegeten. De plant groeit horizontaal op de grond of wordt verticaal op ranken omhoog geleid. Ze kunnen dan tot wel twee meter hoog worden. Aan een stengel kunnen er tot wel vijfentwintig komkommers groeien. De vruchten groeien zeer snel: na het uitbloeien zijn ze reeds na twee weken oogstklaar. Er bestaan ook minikomkommers: een kleinere variant die vaak als snack wordt gegeten. Augurken behoren ook tot de komkommerfamilie, maar hebben een nog neutralere smaak en een dunnere schil. Ze worden ingelegd in azijn of pekel en zo “in het zuur” gegeten.
Van waar komt komkommer?
Komkommers worden al meer dan drieduizend jaar geteeld. Dat gebeurde oorspronkelijk vooral in Azië en sinds de negende eeuw in Frankrijk. In België en Nederland worden komkommers geteeld sinds de jaren zestig.
Kan je komkommers zelf telen?
Dat kan zeker. Je doet dat best in een serre of kas waar voldoende licht komt en de temperatuur boven de 15 graden blijft. Je kan ze zaaien vanaf half april en zal dan normaal vanaf juli tot het einde van de zomer kunnen oogsten. Het is een snelgroeiende plant en ze heeft dus veel voeding nodig.
Waarop moet je letten bij de aankoop van komkommers?
Als je komkommers in de supermarkt koopt, let er dan op dat ze vooral stevig aanvoelen. Hoe zachter de komkommer is, hoe dichter tegen de ‘vervaldatum’. De schil moet ook mooi groen en glanzend zijn.
Hoe bewaar je komkommers?
Komkommers staan bekend als zomergroente en je bewaart ze daarom best niet te koud, dus niet in de frigo. Ze kunnen eveneens niet goed tegen uitdroging. Je bewaart ze dus best in een koele, donkere plaats buiten de koelkast.
Waarvoor gebruik je komkommers?
Het leuke van komkommer is dat je de groente in talloze gerechten kan verwerken. De smaak is weinig uitgesproken en net daarom leent ze zich goed tot de combinatie met andere ingrediënten. Je kan zelfs komkommerschijfjes gebruiken als ‘toastje’ en deze beleggen met wat je normaal op een toastje zou doen. Hieronder inspireren we je alvast met enkele heerlijke komkommerrecepten!
Recepten