Ingrediënt in de kijker: abrikoos

Als enige echte kookkanaal geven we je bij njam! graag inspiratie voor in de keuken. Daarvoor plaatsen we regelmatig een ingrediënt in de kijker. Van appel tot zalm, van azijn tot zwarte bessen. Vandaag is het de beurt aan abrikoos. Deze steenvrucht krijgt vaak onterecht minder aandacht dan haar zusjes perzik of nectarine, maar eigenlijk is ze eens zo lekker. Bovendien zijn abrikozen heel gezond en lenen ze zich uiterst goed tot verwerking in verschillende recepten. Tijd voor abrikozenweetjes, -tips en -recepten!

Herkomst en teelt

De abrikozenboom komt oorspronkelijk uit China. Vandaag groeit de boom overal ter wereld omdat ze goed bestand is tegen zowel warmte als koude. De abrikozenvruchten worden echter voornamelijk geteeld in Turkije (vooral de gedroogde, zo’n 85% van de wereldproductie), Frankrijk, Italië en Spanje. Ook bij ons worden er sinds enkele jaren hier en daar beperkt wat abrikozen geteeld. Maar omdat de boom vroeg bloeit, bestaat er steeds een kans dat de oogst mislukt door het slechte weer. Daarom vindt de commerciële productie vooral plaats in warme landen. Maar je kan gerust zelf een abrikozenboom in de tuin planten en mits wat geluk met het weer in het voorjaar zal je hiervan zelf je abrikozen kunnen plukken. De teelt vindt meestal plaats in het voorjaar en de zomer, waardoor consumptie het meest geschikt is tussen juni en september.

Kenmerken en soorten abrikoos

Abrikozen maken deel uit van de Rosaceae familie, waartoe ook appels, frambozen en aardbeien behoren. Ze worden beschouwd als ‘powerfruit’ omdat ze veel vezels, ijzer, kalium en vitamine E bevatten. Bovendien zijn ze caloriearm en gemakkelijk te verteren. Je mag er dus best wat van eten. Heel kenmerkend voor abrikozen is de zachte schil die wat aan fluweel doet denken. Meestal zijn ze wat kleiner dan nectarines of perziken en daardoor ook gemakkelijker om ‘uit het vuistje’ te eten. Het vruchtvlees is oranje van kleur en vrij stevig. Er zijn tientallen verschillende soorten abrikozen. Bij ons kennen we vooral de soorten ‘Tros oranje’, ‘Tomcot’, ‘Moorpark’, ‘Bergeron’, ‘Petit Muscat’, ‘Orangered’ en de ‘Hongaarse abrikozen’.

Waarop letten bij de aankoop van abrikozen 

Wanneer je abrikozen in de winkel koopt, let dan vooral op de stevigheid. Hoe zachter ze zijn, hoe rijper. Een abrikoos mag best wat stevig zijn als je ze vers wil opeten. Als je ze gaat verwerken in gerechten, zijn ze best wat zachter. Controleer de abrikozen daarnaast op beschadigingen en vlekjes op de schil.

Abrikozen bewaren 

Verse abrikozen kan je enkele dagen bewaren op kamertemperatuur of ongeveer een week in de koelkast. Dat laatste is echter niet zo goed voor de smaak. Gedroogde abrikozen kan je in een luchtdichte pot 6 tot wel 9 maanden bewaren. Het drogen kan je trouwens gemakkelijk zelf doen. Daarvoor snijd je de (rijpe) vrucht doormidden, haal je de pit eruit en keer je de abrikozen vervolgens binnenstebuiten. Deze leg je op een bakpapier in de oven en laat je op de laagste ovenstand zo’n 8 tot 12 uur drogen. Je kan ze daarbij best af en toe omdraaien.

Abrikozen bereiden 

Abrikozen lenen zich tot verschillende bereidingswijzen. Je kan ze vers eten, heerlijk uit het vuistje op een mooie dag. Maar ze zijn vers ook lekker in een salade of in combinatie met kip of roomkaas. Je kan ze zoals hierboven beschreven drogen en nadien verwerken in salades of hapjes. Als je abrikozen in warme gerechten verwerkt, is het belangrijk dat je ze niet te lang laat meekoken, -bakken of -stoven. Dan worden ze immers te wak en verliezen ze hun smaak. Abrikozen kan je tenslotte zeer goed verwerken in patisserie, desserts en confituur.

6 recepten met abrikoos

Afsluiten doen we traditiegetrouw met enkele heerlijke recepten van op onze njam!-website.

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...