Ice Ice Baby! Ontdek de bekendste ijssoorten

Heerlijk, zomer! Lekker genieten van het mooie weer, barbecues, vakantie én zomers eten. Het meest typerende zomergerecht is wat ons betreft ijs. Je hebt ijs in alle vormen, kleuren en smaken en er zijn weinig dingen die zo lekker smaken op een warme zomerdag. Maar ken jij de verschillende soorten ijs? Eigenlijk zijn er grofweg 4 categorieën te onderscheiden:

Waterijs

Waterijs is wat de naam doet vermoeden: ijs gemaakt van hoofdzakelijk water, waaraan aroma’s en smaken worden toegevoegd. De bekendste waterijsjes zijn de “calippo” en de “raket”. Het grote voordeel van waterijs is dat je ze gemakkelijk zelf kan maken. Je kan immers zowat alle vloeibare substanties invriezen. Inspiratie nodig? Ga eens aan de slag met deze aardbeienijsjes, kokosijsjes of ice tea ijsjes of deze heerlijke homemade fruitlolly’s. Ook sorbetijs, granité (zoals deze Mochito chocoladegranité van njam!-chef Dominique Persoone) en schaafijs (Kakigori) vallen onder deze categorie.

Roomijs

Roomijs is de bekendste soort ijs. Het is ijs gemaakt van room, melk en suiker. Daaraan worden andere ingrediënten toegevoegd zoals vruchten, chocolade of aromaten. Roomijs wordt in onze contreien vaak schepijs genoemd, omdat de ijsjes uit bakken geschept worden in een hoorntje of bakje. Softijs valt ook onder deze categorie, maar dit type ijs is minder lang ingevroren. Daardoor is het minder hard en wordt het “gedraaid” uit een speciale softijs machine. Er bestaat ook slagroomijs, een variant op roomijs met slagroom en dus een hoger vetgehalte. Parfait is dan weer een andere soort roomijs, die gemaakt wordt zonder te roeren. Daardoor krijg je een smeuïg soort ijs. In dit recept ontdek je hoe je de perfecte parfait kan bereiden. Wil je zelf eens echt roomijs maken? Probeer dan dit recept voor pistacheroomijs van de one and only Peter Goossens, of dit Oreo roomijs.

Yoghurtijs 

Yoghurtijs is een ijssoort die vooral de laatste jaren populair is geworden. Dat komt omdat deze soort wat gezonder is dan de andere soorten doordat ze minder vet bevat. Ze bevat echter wel vrij veel suiker (minimum 20%). Ook deze ijssoort wordt op smaak gebracht met talloze ingrediënten: van fruit tot noten. In dit recept van njam!-chef Dagny Ros Asmundsdottir leer je hoe je heerlijke frozen yoghurt met bessen, amandelen en chocolade kan bereiden.

Melkijs

Melkijs is te vergelijken met roomijs, maar heeft een lager vetgehalte. Veel artisanaal ijs wordt op deze manier bereid, bijvoorbeeld op een boerderij met verse koemelk. Het bekende Italiaanse “Gelato” kan je ook onder deze categorie plaatsen. Gelato bevat minder lucht, minder vet en heeft daardoor een intensere smaak en andere textuur. Voor velen is dit het lekkerste ijs. Gewoon melkijs kan je zelf bereiden door melk te mengen met suiker en bijvoorbeeld vanille-extract. Dit mengsel plaats je dan in de ijsmaker of in een bakje in de diepvries. Het is belangrijk om het ijs daarbij tijdens het vriesproces om de 2 uur te mengen, anders krijg je ijskristallen. 

Smakelijk!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...