Huis Delamain, The secret ingredient is always ... time!

Bij huis Delamain creëren ze, al 2 eeuwen lang van generatie op generatie, prestigieuze cognacs die uniek zijn in de wereld. 

Tijd als kostbaarste bezit

Om deze extreem hoge kwaliteit te kunnen bereiken gebruiken ze één zeer cruciaal ingrediënt, TIJD. 

Tijd is geen gemakkelijk gegeven in een wereld waarin alles snel moet gaan. Toch zorgt het jarenlange proces, dat voorafgaat aan de cognac creatie, ervoor dat de cognacs van Delamain zich ruimschoots onderscheiden van te rest. 

De 3 essentiële kenmerken van Delamain cognac op een rijtje

  • Zoals reeds gezegd is tijd het belangrijkste ingrediënt van Delamain cognac. Sommige cognacs hebben al meer dan 50 jaar gerijpt, waardoor ze uiteraard zeer zeldzaam zijn.
  • Delamain gebruikt, als één van de weinigen, exclusief brandewijnen met een “Grande Champagne” appellation
  • De vaten van Delamain zijn exclusief gemaakt van Franse eik. De vezel van dit hout houdt namelijk de instroom van tannines tegen waardoor de cognac fruitig en zacht blijft. De keerzijde is wel dat de cognac hierdoor een veel langer rijpingsproces nodig heeft om zijn karakter te krijgen. 

Meet Cinoco 

Cinoco is een familiebedrijf dat ondertussen meer dan 330 jaar importeur en verdeler is van wijnen en gedistilleerde dranken in België en Luxemburg. Eén van de pareltjes in hun aanbod is de Delamain cognac. 

Het degusteren van een Delamain cognac gaat gepaard met een zeldzaam moment van me-time. Maar de rijke aroma’s vormen anderzijds ook de perfecte afsluiter van een avond met vrienden na een feestelijk diner.  Onze njam! chefs stonden dan ook te popelen om dit liquide goud te degusteren in de eerste aflevering van 'De Eregast 2'. 
Na een verrassende afsluiter van Mochi ijs met chocoladesaus, kunnen Tim Boury en onze chefs Peppe Giacomazza, Dominique Persoone en Jeroen De Pauw even achterover leunen en terugblikken op een geslaagde avond, met prachtige verhalen. En wat past daar beter bij dan een heerlijk glas prestigieuze cognac. Dat kunnen onze 4 chefs alleen maar beamen. 


Wist je dat? 

Enkele leuke weetjes over cognac om tijdens de feestdagen te delen bij het digestief: 

  • Een producten van cognac wordt een cognachuis genoemd. Elk huis heeft zijn eigen stijl en unieke blend
  • Cognac is genoemd naar de regio Cognac in Frankrijk, waar het voor het eerst werd geproduceerd. De regio is verdeeld in 6 districten die elk unieke eigenschappen aan de cognac bijdragen. 
  • Wettelijk gezien moet een cognac minstens 2 jaar rijpen, maar zoals bij Delamain cognac, worden veel cognacs veel langer gerijpt. High-end varianten worden tientallen jaren oud. 
  • Cognac wordt gedronken op kamertemperatuur en geserveerd in tulpglazen
  • Sommige zeldzame en oude cognacs kunnen waardevolle objecten worden voor verzamelaars. Daarnaast zoeken investeerders soms naar beperkte oplagen en goed bewaarde flessen als investering. 

Wil jij de cognac tasting ook laten voorgaan door het mochi ijsje van Dominique? Hier vind je het recept. 

Lees ook...